ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Плевнелиев: България все още се готви за строежа на „Южен поток“

Росен Плевнелиев

"България все още не е получавала официално заявление от Русия за отказ от проекта „Южен поток“, затова продължава подготовката по реализирането на проекта". Това казва президентът Росен Плевнелиев в интервю за чешкия вестник "Lidove noviny".

"Ние не изключваме никой от възможните варианти, тъй като не сме получили официалната позиция на руската страна. Българското правителство продължава подготвителните работи. Надявам се, че проектът в края на краищата ще получи всички необходими за строителството разрешения. Българската позиция е ясна – проектът може да се реализира само по условия, които съответстват с правните норми на ЕС", посочи Плевнелиев.

Той изтъква, че България иска Русия да бъде наин партньор и да води с нея преговори като с партньор. "Един партньор би ни изпратил писмо, в което ни информира за своите планове. Но Русия не направи това. Ние до момента не сме получавали официална информация за това, че проектът "Южен поток" е спрян. Имаме само публичните изказвания на президента Путин. Освен това ни се струва, че това беше едно много емоционално изказване. Във всеки случай предизвика много спекулации и въпроси“, казва още държавният глава.

Плевнелиев обясни, че до края на 2016 година ще бъде построен газопровода с Гърция, за който ще се плати с европейски средства. "По отношение на Русия оставяме с отворени врати. Ние винаги приветстваме руските инвестиции, но с оглед на тяхното съответствие с нормите на Европейския съюз", подчерта президентът.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст