ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Трите аса на световното кино идват на София филм фест

София филм фест

На тазгодишното 19-о издание на кинофестивала "София филм фест", което ще се проведе от 5 до 22 март, зрителите ще могат да се насладят на премиерите на трите големи филма на международното кино – носителите на "Златна палма" от Кан, "Златна мечка" от Берлин и "Златен лъв" от Венеция.

"Зимен сън" на четирикратния носител на награди от Кан – Нури Билге Джелайн, изследва сложните отношения на бивш актьор с неговите близки – младата му жена, сестра му. "Исках да покажа мрачната страна на човешкото същество, да се опитам да разбера мрачната страна на моята душа, което означава и човешката природа", споделя 55-годишният режисьор от Турция.

Триумфът на Нури Билге Джелайн в Кан започва през 2003 г., когато журито му присъжда Голямата награда за „Отчуждение”. През 2006-а заедно с жена си, актрисата Ебру Джелайн, той прави „Климати”, който печели наградата на ФИПРЕССИ. Две години по-късно „Три маймуни” му носи режисьорския приз отново в Кан, а на следващата година Джелайн е член на журито, председателствано от Изабел Юпер. През 2011-а Голямата награда на журито отново е в ръцете на Нури Бигле Джелайн за филма му „Имало едно време в Анадола”, показан в програмата на 16-ия СФФ, когато режисьорът получи Наградата на Столичната община.

Детективският трилър "Черен въглен, тънък лед" на режисьора Дяо Инан, който си тръгна със „Златна мечка” от "Берлинале" преди година, разказва за мистериозна поредица от убийства и е едно от най-обсъжданите филмови събития за миналата година. Страховитият трилър, въздействаща смес между класически черен филм и китайски реализъм, следва американски детективски сюжет с последователни убийства, фатална жена и разследващо ченге.

"Черен въглен, тънък лед" отвежда зрителите в 1999 г. в мина за добив на въглища в севернокитайска провинция. Разфасовани човешки трупове се появяват на различни места в мината и всяват ужас сред обикновените хора. Главният герой Джан Дзъли, разследващият поредицата от убийства полицай, е изправен пред две трудни задачи: да открие изплъзващия се убиец и да не се влюби докрай в красива, но не съвсем невинна млада жена. Добри актьори и елегантна операторска работа допълват въздействието на този филм, който със сигурност заслужава не само фестивални похвали, но и зрителското внимание. Дяо Инан не е непознато лице за европейските фестивали, дори може да се каже, че е тяхна "рожба". "Черен въглен, тънък лед" е най-големият филм в кариерата му до момента. Любопитното за нас е, че продуцент на филма е Вивиан Кю, която участва с филма си „Задънена улица“ в конкурсната програма на миналогодишното издание на "София филм фест".

"Гълъб седна на клон, разсъждавайки върху съществуването" на Рой Андершон е последната част от трилогията за това какво е да бъдеш човек. Сюрреалистичната комедия се движи по стъпките на по-ранните артхаус филми на Андершон – "Песни от втория етаж" и "Вие, живите".

Новата творба на Андершон се състои от 39 кратки сцени с абсурдни и комични ситуации. Режисьорът ни среща с двама нещастни пътуващи търговци в съвременен Гьотеборг, които се опитват да продават от врата на врата куфар, пълен с всевъзможни странни вещи като смешни чанти, вампирски зъби и гумени маски. Карайки се помежду си като стара семейна двойка, те предлагат стоката си по начин, който тласка клиентите да бягат възможно най-бързо и с крясъци. В друга повествователна нишка Карл XII, най-войнственият шведски крал, се появява в модерни времена, за да излезе отново на бойното поле в поредицата си разрушителни битки.

Изграден от хумористични скечове и микс от черен хумор с шокиращи ситуации, граничещи с пълен ужас, новият филм на Рой Андершон е съвременен ексцентричен шедьовър за абсурдността и смисъла на живота. Изпълнена със скандинавска прецизност и сериозно остроумие, кинотворбата е опит за изследване на човешкото състояние в цялото му многообразие.

Дебютният филм на Рой Андершон "Шведска любовна история"” (1970) му носи четири награди в Берлин и номинация за "Златна мечка". След втория си филм "Гилиап" (1975) се отказва да снима и създава продуцентска компания за телевизионни реклами. Завръща се към киното през 2000-а с изключително успешния "Песни от втория етаж", който му носи Наградата на журито в Кан.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст