ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Миков не вижда заплаха в АБВ, докато е в управлението

Михаил Миков

"Партията на Георги Първанов участва в дясно правителство с неолиберална програма и със сериозно разминаване между програма и дела", коментира лидерът на БСП Михаил Миков по време на организирания от Партията на европейските социалисти семинар в Пловдив. 

"АБВ не е опасност за разделение на левицата, защото не отстоява ляв модел", изтъкна Миков и обвини ръководството на партията, че изповядва един леко обиден прагматизъм, който е изгоден само за един тесен кръг от хора.

Според него БСП има това, което другите нямат, а именно историеският ресурс на 125-годишна партия, европейската легитимност и си членове, които вярват във кауза.

Миков сравни ГЕРБ с ОДС от 2001 година. Това са типични партии от лидерски тип с група верни последователи и фенове, които получават от партията това за което са дошли в тях – не заради идеи, а заради консуматорство. ГЕРБ обаче имали много по-добра, почти милитаризирана организация от ОДС.

По думите му обаче БСП е много по-демократична партия от ГЕРБ, но демократичната дискусия не бива да се бърка с разнопосочото говорене.

По темата с ДПС той призова да се стъпи на идейна основа. От партньорството ни с ДПС се видя, че когато несъвместимостта между либералните и социалистичските ценности ни накара да отстъпим от принципни позиции, това доведе до отлив на доверие от обществото.

Според лидера на социалистите на следващи избори БСП трябва да си партнира с онези, които отговарят на общия профил и споделят общи ценности. "Договорките също съществуват в политиката, но когато са на финансова и прагматична основа, има опасност да бъдат усетени като безпринципни от гражданите", коментира още той.

Миков определи отношенията с Реформаторския блок като "скучни" и класическо противопостоене на ляво и дясно.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст