ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ден на траур в памет на президента Желю Желев

Желю Желев

Днес е ден на национален траур в памет на първия демократично избран президент на България Желю Желев, който си отиде на 79 години на 30 януари.

В 12 часа започва опелото в катедралния храм “Св. Александър Невски”. То ще бъде отслужено от българския патриарх Неофит. След поклонението на държавните лица, според протокола, с Желю Желев ще могат да се простят и хората от народа.

В негова памет националните флагове на държавните институции ще бъдат свалени наполовина. Министерският съвет създаде правителствена комисия, която да организира погребението на д-р Желев.

Най-високопоставените гости от чужбина, които ще присъстват на траурната церемония, са държавните глави на Македония – Георге Иванов, на Албания – Буяр Нишани, и на Косово – Атифете Яхяга.

Бившият президент на Румъния Емил Константинеску също ще присъства на траурната церемония в София, макар по време на мандата си да работи с наследника на Желев – Петър Стоянов.

Президентите на Унгария и Украйна са се извинили, че не могат да присъстват, а държавният глава на Полша изпраща на поклонението началника на кабинета си Яцек Михайловски.

Турция ще бъде представена от бившия външен министър и парламентарен шеф Хикмет Четин, а президентът на Азербайджан праща на погребението министъра на транспорта Зия Мамедов.

Преди опелото с благословението на патриарх Неофит ще се отслужи и панихида за убитите от т.нар. Народен съд. За четвърта година 1 февруари се чества като Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

Почетната дата е установена през 2011 г. именно по предложение на президентите Желю Желев и Петър Стоянов. Тази година се навършват 70 години от изпълнението на смъртните присъди на регенти и 17 министри, свещеници, депутати, интелектуалци.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст