ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Плевнелиев: Да поставим комунизма на мястото му – в музеите и в учебниците по история

Росен Плевнелиев

"Има годишнини, които честваме с гордост, има събития в богатата история на нашата родина, които подхранват нашето самочувствие. Има и събития, които просто не трябва да се забравят. Има събития, които трябва да се предават от поколение на поколение, за да не се повтарят". Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на церемонията по случай Деня на почит към жертвите на комунизма.

Присъстваше настоящият държавен глава Росен Пленелиев, както и президентът в периода 1997 – 2002 година Петър Стоянов. Пред Мемориала на жертвите на комунизма почитта си показаха и представители на СДС и Реформаторския блок.

Денят на почит към жертвите на комунизма се отбелязва за четвърта поредна година. Решението на 1 февруари да се почита паметта на жертвите на Народния съд беше взето през 2011 г. от предишния кабинет на Бойко Борисов, който прие предложението на двама президенти – Желю Желев и Петър Стоянов.

"Нека си спомним този исторически срам, нека той не бъде заметен от манипулативното прочитане на историята. Истината ни събира, манипулативната истина ни разделя", каза в словото си държавният глава.

"Днес имаме своите поводи за гордост, защото българите никога не са били толкова свободни", добави той, като подчерта, че по време на тоталитарния режим хора с цената на живота си и бъдещето на децата си са се борели да бъдат свободни.

Плевнелиев настоя за ясен прочит на българския XX век – за атентатите, за фашизма, за тоталитаризма и за прехода.

Първи февруари е Ден на признателност и почит към жертвите на комунизма. За тях сме длъжни да поставим комунистическия режим там, където му е мястото в музеите и в учебниците по история, каза още Росен Плевнелиев. И подчерта, че сме длъжни да посочим истината и да затворим страницата, затова е и неговата инициатива за изграждане на музей на българския 20-ти век, в който да се разказва за фашизма, за Възродителния процес, за прехода от комунистическия режим към демокрация.

Да не допуснем хилядите досиета на Държавна сигурност да "тържествуват", призова Плевнелиев в словото си. Обективният прочит на историята, по думите му, ще покаже, че дори през времето на комунизма, комунистическите партии в Унгария, Германия са застанали зад националните интереси. Това не се случи у нас, допълни той.

Президентът Петър Стоянов заяви, че циничният вариант на българския капитализъм се дължи на липсата на прочит на миналото. "Комунизмът за първи път в цялата история на българското общество изпрати една група от българското общество срещу друга група на българското общество", заяви Стоянов. Според него е крайно време младите хора да научат истината за 45-те години тоталитаризъм.

По думите му на българското общество му липсва не толкова високият стандарт, колкото духът, волята за живот и вярата.

Да отдадат почит към жертвите дойдоха и бившият премиер Филип Димитров, министърът на отбраната Николай Ненчев, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, политици, граждани. Хората носеха плакати "Никога вече 9 септември !".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст