ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ловецът е застрелял ягуара Алонсо съвсем правилно

ягуар Алонсо

Районната прокуратура в Ловеч е прекратила наказателното производство по случая с избягалия от клетката си ягуар, който бе застрелян от ловеца Денко Цанков, съобщи говорителят на Окръжна прокуратура – Ловеч Кирил Петров, предаде БТА. Според постановлението на прокуратурата отстрелването на животното е станало при условие на крайна необходимост и изключва наказателната отговорност за лицето, което е отстреляло животното.

Двама души бяха наказани за бягството на ягуара Алонсо от ловешкия зоопарк в началото на юли 2014.г. Кметът на града Минчо Казанджиев е издал заповед с наказанията на директора на зоопарка в д-р Феодор Вацов и на работника, отговорен за бягството на животното. Вацов е наказан със забележка, а служителят – с последно предупреждение за уволнение. Работникът е преместен от сектор "Хищници" в сектор "Птици" по препоръка на комисия от МОСВ и РИОСВ – Плевен.

След като случаят предизвика скандал в социалните мрежи, Районната прокуратура в Ловеч започна проверка, след която обяви, че са налице данни за престъпление. Сега обаче образуваното срещу неизвестен извършител досъдебно производство е прекратено. В постановлението на прокуратурата се казва, че с бягството на ягуара е била създадена непосредствена опасност за хората в близост до парка, вилната зона на града и третокласния път Ловеч-Севлиево. Кирил Петров допълни, че когато причинените щети са по-малки от предотвратените, а именно запазване здравето и живота на хората, се приема, че не се търси наказателна отговорност.

Застреляният Алонсо бе предоставен на Природонаучния музей в село Черни Осъм, община Троян, за препарация. Директорът на музея Христо Илиев заяви, че се е наложило да изпратят отливка в Америка, тъй като тук не е станала сполучлива. Кожата на животното отдавна е обработена и се съхранява в музея. Като пристигне отливката, до два месеца трябва да е готово.

"Искаме да го направим както трябва, защото ягуарите в целия свят са между 300 и 500 от този вид. Обикновено такава препарация се прави от 4 месеца до година", каза още Илиев и допълни, че вече се прави и витрината в музея, където ще бъде поставен ягуарът.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст