ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Роботи започнаха работа в японска банка

роботи

За пръв път в историята хуманоидни роботи ще работят с клиенти в най-голямата японска банка Токио-Мицубиши-Ю Еф Джей (Tokyo-Mitsubishi UFJ, Ltd). Финансовата институция официално информира, че "назначава" в два клона в Токио андроидите "Нао".

Забавните хуманоидни роботи са високи 58 см и тежат 5,4 килограма. Те са разработени от френска фирма, влизаща в състава на японската корпорация за информационни технологии Софтбанк (SoftBank Corp.). Роботите "Нао" се придвижват с лекота и жестикулират. Реагират с камери и звукови сензори, посрещат посетителите, отговарят на въпросите им, могат да водят по-прост разговор на 19 езика.

Главното задължение на андроида "Нао" е да съпровожда клиента по негово желание до банкомата, до апарата за обмяна на чужда валута или да му покаже другите възможности на банковия клон. Засега андроидите се тестват. Очаква се да започнат работа през април.

Експерти на банката ще изучават внимателно каква е психологическата реакция на клиентите и в зависимост от това ще решат дали андроидите да бъдат "назначавани" и в други клонове.

Очаква се "Нао" да разведрят атмосферата в банката, а това ще привлече повече клиенти. Възлагат се и по-сериозни надежди – в бъдеще на андроидите да бъдат възлагани по-сложни задачи. Това ще позволи да се използват по-малко служители, което е важно, като се имат предвид застаряването на населението на Япония и нарастващият недостиг на работна ръка.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст