ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Следят движението на бежанците чрез картова система с чип

бежанци

Държавната агенция за бежанците ще създаде картова система с чип, чрез която ще се контролира движението на бежанците. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет шефът на агенцията Никола Казаков, който отново заема поста, след като оглавяваше институцията в първия мандат на ГЕРБ. Той представи концепция за своята работа, като изреди редица проблеми, с които екипът му трябва да се справи.

За изграждането на системата са осигурени 200 хил. лева, а очакванията са да заработи до половин година.

В чипа ще се съдържа информация за съответния чужденец, а при движението му – на излизане и влизане от центъра, където е настанен, отиване на обучение, за хранене и т.н., се предвижда бежанците да се чекират. Освен това системата за контрол щяла да ограничи и възможността за корупционни практики при настаняване в центровете.

Агенцията за бежанците е поиска и допълнителни средства от ЕК за два нови центъра за настаняване на бежанци, в които се предвижда да бъдат настанени 600 души. Районите, в които те ще бъдат разположени обаче, предстои да се уточнят, обясни Казаков.

Един от основните проблеми пред агенцията е безпрецедентният миграционен натиск в края на 2013 година, който е продължил и през 2014 година. Броят на бежанците, търсещи закрила у нас, е достигнал 11 081. Над 6700 лица в момента са в процедура, след като са подали молба за закрила.

Никола Казаков разясни, че целта на оградата на турската граница е не да възпира бежанците, а да ги насочва към граничните пунктове, с което да се ограничи нелегалният трафик на хора. По данни на МВР благодарение на съоръжението нелегалният трафик по границата е намалял близо седем пъти.

Друг проблем е липсата на преводачи, като повечето от тях се намират в София. Комуникацията в останалата част на страната става чрез видеоконферентна връзка.

Не достигат пари и за обучението на бежанците на български език. Голяма част от тях обаче не се интересуват от изучаването на езика. В същото време повече от 6% от децата на бежанци посещават училище, отчете шефът на агенцията за бежанците.

Огромен проблем е и ниската хигиена в местата за настаняване, като причината е както липсата на почистващ персонал, така и нежеланието на бежанците да извършват сами тази дейност.

Проверка на новото ръководство на агенцията е установило и нарушения при ремонта на част от сградите, в които са настанени чужденците. Заради това през миналата година са заведени три досъдебни производства.

В бюджета на агенцията за 2015 година не са заложени финансови средства за храна и подобряване на живота на търсещите закрила, а за капиталови разходи са предвидени едва 230 хил. лева, оплака се Казаков. По думите му недостигат пари за обучение, преподаватели и преводачи, като необходимата сума за това е 12 млн. лева.

Предвижда се да бъде създаден обществен съвет към Агенцията за бежанците, която да има консултативни функции.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст