ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В Закона за енергетиката имало пропуски при отнемането на лицензи

ДКЕВР

Представители на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране видяха пропуски в Закона за енергетиката по отношение на процедурата за отнемане на лицензи. Признанието се случи по време на днешното заседание на парламентарната комисия за наблюдение дейността на държавния енергиен регулатор. За целта енергийният регулатор предлага в Закона за енергетиката, с които да се регламентира въпросът с прехвърляне на собственост при отнемане на лицензи, за статута "особен управител".

Пред депутатите те докладваха докъде са стигнали със стартиралите през миналата година процедури за отнемане лицензиите на трите дружества – крайни снабдители, заради причинени от тях вреди на НЕК. Според Милена Миланова от енергийния регулатор процедурата за отнемане на лицензите на трите дружества – крайни снабдители, е заради техни прехващания на вземания от НЕК срещу получени плащания от потребителите. Тя подчерта, че това е довело до влошаване състоянието на НЕК, която подаде жалби в ДКЕВР.

Държавният регулатор допълнително е образувал и производства за отнемане на лиценза, поставен е срок за отстраняване на вредните последици, в края на който такива не са били предприети. На този етап процедурата е дотук, като в закона няма срок за окончателно вземане на решение.

Председателят на комисията Светла Тодорова уточни, че прехващанията са за средства, които не са дължими на НЕК, по закон парите трябва да останат у тях, нарушението е в механизма, по който са направени.

Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов поиска по-бързо да се придвижи в парламента обсъждането и гласуването на промените в Закона за енергетиката, така че "празнотите" да бъдат запълнени. Председателят на парламентарната комисия Искрен Веселинов обърна внимание, че изчаквателната позиция на ДКЕВР не е най-добрата.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов упрекна комисията, че в този състав тя не отговаря на обществените очаквания за орган, който трябва да извършва регулативна дейност. Затова той настоява да се потърсят и други основания за отнемане на лицензиите като многократни еднотипни нарушения, нарушаване параметрите на електроенергията, която се доставя до потребителя например.

Представителите на гражданските организации категорично настояха за отнемане на лицензиите на трите дружества – ЧЕЗ, "Енерго Про" и EVN.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст