ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Връщат делото срещу стрелеца от Лясковец на Окръжния съд

Съд Велико Търново

Великотърновски апелативен съд връща делото срещу стрелеца от Лясковец на Окръжен съд, съобщиха от пресцентъра на регионалната магистратура. Въззивният съд намира, че частният протест на прокуратурата е основателен, като приема, че информацията за самоличността на служителите на СОБТ на МВР е държавна тайна, докато същите по трудово правоотношение принадлежат към тази структура на МВР, а не само когато се налага да изпълняват правомощията си по чл 89 ал 1 ЗМВР, като не може да съществува информация за едни и същи данни, които в едни случай могат да бъдат класифицирани като държавна тайна, а в други да не представляват такава. Поради което ВтАС отменя разпореждането на Окръжен съд и връща делото за продължаване на процесуалните действия.

На 14 март 2014 година Савов стреля срещу служители на полицията, предприели спецакция срещу него заради заплахите, с които от две години той тормозел децата от близкото училище. Савов се барикадира в дома си. Той уби един от спецполицаите, които се опитваха да отнемат незаконното му оръжие, и рани други трима. На 26 септември Окръжен съд – Велико Търново потвърди наложената на Савов мярка „задържане под стража”, а седмица по-късно Апелативен съд потвърди решението. На 8-ми януари Великотърновски окръжен съд прекрати съдебното производство срещу Петко Савов.

Съдът върна делото на Окръжна прокуратура за отстраняване на допуснати в досъдебното производство процесуални нарушения. Констатираните от съдия-докладчик нарушения касаеха прилагането на разпоредбите от Закона за защита на класифицираната информация.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст