ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Дават 5 млн. лева за археологически проучвания по магистралите

Министърът на културата д-р Петър Стоянович на 09. 07. посети откритото неолитно селище на 8000 г. край с. Мурсалево

Около 5 млн. лева ще бъдат инвестирани в археологически проучвания на изграждащите се пътни проекти на Агенция "Пътна инфраструктура" през тази година, съобщиха от пътната агенция. През 2014-а за целта бяха осигурени малко над 5.3 млн. лева за проучването на 20 археологически обекта, които се намират по трасето на лот 2 (Дупница – Благоевград) на автомагистралите "Струма" и "Марица". От тях близо 4.3 млн. лева са за изследване на разкритите ценности на "Струма", а малко над 1 млн. лева на "Марица".

През миналата година в местността "Деве Барган" край село Мурсалево археолозите откриха неолитно селище, което е уникално за Европа. Находката е от ранния неолит и е на 8000 години. Според експертите селището е изграждано в продължение на десетилетия и е било с изключителна планировка – с три успоредни улици и няколко напречни, които са оформяли цели „квартали“ с по няколко къщи. Древното селище е съществувало през VІ хилядолетие пр. Хр., а в последствие е било опожарено.

Пътната агенция предприе мерки част от археологическия обект да бъде запазен и експониран на място. Изготвен е проект за изграждането на подпорна стена, с което ще се осигури съхраняването на 3 270 кв. метра от площта на неолитното селище, попадащо в сервитута на автомагистралата. Целта е опазване на оптимална част от разкритите в хода на проучванията археологически структури.

През тази година трябва да завършват археологическите проучвания на втория участък от "Струма", лот 1 на "Марица", първия участък от Западната дъга на Околовръстния път на София и Северната скоростна тангента.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст