ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В Бургас гледат въззивно дело за разпространение на наркотици и склоняване към проституция

Съд - Бургас

Апелативен съд-Бургас насрочи за разглеждане на 12 февруари от 14.00 часа въззивно дело, образувано по протест на държавното обвинение и жалба на четирима подсъдими за участие в престъпна група, създадена за нарко разпространение, склоняване към проституция, пране на пари и трафик на хора – Иван Славков, Николай Хаджимихайлов, Свилен Радев и Янко Колев. Върховният касационен съд разпредели въззивното дело за разглеждане от Апелативен съд Бургас, след като през месец март 2014 г. Апелативен съд Варна се е отвел по него. Това съобщиха от пресцентъра на съда.

С присъда от 15 януари 2013 г. Окръжен съд-Варна е признал за виновни бившия общински съветник и бивш президент на ФК „Спартак” Иван Славков, Николай Хаджимихайлов, Свилен Радев, Янко Колев и Пейчо Пейчев затова, че през различен период от време, от есента на 1996 година, когато Славков е създал групировката, и до началото на септември 2008 година, престъпното сдружение е работило по обща схема за получаване на пари от организирана проституция на територията на град Варна, на курортните комплекси и околностите. Групата е организирала склоняването към проституция и трафика на експлоатираните жени и мъже. Съдът ги призна за виновни и за това, че като участници в престъпната организация са разпространявали различни по вид и количества наркотични вещества – хероин, кокаин, амфетамини и други. Окръжен съд-Варна е наложил най-тежко наказание – 10 години лишаване от свобода на ръководителя на въоръжената групировката Иван Славков. Николай Хаджимихайлов е наказан с 6 години затвор и 40 000 лева глоба. Той е признат за виновен, че като член на престъпната група е държал и разпространявал наркотични вещества, за склоняването към проституция и свождане към блудствени действия, и трафик на хора. Същото наказание – 6 години лишаване от свобода е наложено на Свилен Николов, който влиза в организацията през есента на 2003 година, като поема задължението да получава предаваните от различни лица парични суми, спечелени от проституция, да води точен отчет и да ги отчита нагоре по йерархичната структура. Решаващият съд е присъединил към това наказание 1 година затвор, по влязла в сила присъда от 2006 година на Районен съд-Варна. Така Николов е осъден общо на 7 години лишаване от свобода. Окръжен съд Варна е преквалифицирал в привилегирован състав деянията на Янко Колев и Пейчо Пейчев. Янко Колев е осъден на 18 месеца лишаване от свобода, а Пейчев е наказан с 2 години и половина затвор. Първата съдебна инстанция е отнела в полза на държавата наркотични вещества – кокаин, хероин, амфетамини и други, на стойност над 200 000 лв., задържани в хода на разследването срещу групата. В полза на държавата се отнемат 6 автомата „Калашников” с пълнители и патрони, 1 пушка, десетки мобилни телефони и парични средства. Към настоящия момент петимата подсъдими търпят различни процесуални мерки за принуда. Иван Славков е с мярка за процесуална принуда – 85 000 лв. „парична гаранция”. Гаранция в пари в размер на 10 000 лв. е наложена на Янко Колев, Николай Хаджимихайлов и Свилен Николов. Пейчев е с мярка „Подписка”, тъй като изтърпява в затвора присъда по друго наказателно дело.

По делото са били привлечени да отговарят общо 24 лица, като за 19 от тях то е приключило със споразумения с прокуратурата, след като решаващият съд ги е одобрил. Във въззивното дело, което ще разгледа Апелативен съд Бургас, подсъдимите настояват за ревизия на присъдата, която според тях е незаконосъобразна, необоснована и несправедлива. Окръжна прокуратура Варна е протестирала първоинстанционната присъда, като настоява за наказание 12 години затвор за Славков и 2 години и 11 месеца за Янко Колев. Тя предлага да бъде отменен привилегированият състав, приложен по отношение на подсъдимия Пейчев, и да му се наложи наказание 6 години лишаване от свобода.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст