ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Вальо Топлото отново в съда

СРСДело Вальо Топлото

Валентин Димитров, по-известен преди годините като Вальо Топлото заради връзките си с парното, се оплака на съда, че в прессъобщенията на магистратурите до медиите имат "неправилни" внушения. Днес, докато гледал сутрешните блокове по телевизиите, бившият ексшеф на "Топлофикация" София чул и съобщение, че днес ще се гледа делото му за "съмнителни сделки". Именно този израз се оказа трън в очите на подсъдимия.

Съдията по делото обаче поясни на Димитров че информацията до медиите е такава, каквато е и в обвинителния акт и не съдържа никакви съждения. От друга страна, журналистите биват осведомявани за всички дела с обществен интерес, какъвто е и процесът срещу Топлото.

В обвинителния акт се твърди, че в периода 20 октомври 1999 г. – 25 юни 2003 г. на територията на град Куфщайн, Австрия, в условията на продължавано престъпление, Димитров като физическо лице, е извършвал финансови сделки, в нарушение на валутното ни законодателство. Предоставените от него финансови кредити и сделки с ценни книжа са на обща сума 432 581 щатски долара и 2 565 643 евро.

Димитров е обвинен и в това, че за периода 26 януари 2004 г. до 17 юли 2006 г. в София отново е нарушил валутните закони, като в качеството си на управител на фирма Про Марк ЕООД, не е декларирал пред БНБ за нуждите на статистиката на платежния баланс множество сделки. Общата им стойност възлиза на 8 220 401 евро.

И на днешното заседание съдът продължи да търси истината около посочените от обвинението суми и техния произход. Разпитан бе свидетелят Красимир Георгиев. В периода 2004-2006 г. той превеждал парични суми по банкова сметка на Димитров в Австрия. Преводите са извършвани въз основа на сключен договор за заем между дружеството Ледербел, на което Георгиев бил директор. Двамата подписали документ, с който Георгиев поел ангажимента да преведе 450 000 евро заем със съответна лихва на Вальо Топлото.

Въпросните пари са декларирани пред съответните власти по счетоводен път, но не у нас, тъй като дейността му се реализирала извън границите на страната. "Не съм предполагал, че може това да е предмет на днешния разговор", коментира свидетелят. Георгиев не разясни с каква обосновка е отпуснал заема и какво му е дало сигурност, че парите ще му бъдат върнати. Той обаче подчерта, че се чувствал сигурен тогава, че отпуска парите с търговска цел. За дружеството на Димитров Про Марк ЕООД знаел, че е занимава с операции с ценни книжа.

След разпита на свидетеля, съдът прецени, че обстоятелствата по делото не са изяснени и насрочи дата за следващо заседание на 14 април от 13,30 ч

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст