ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Обама поиска от Конгреса разрешение за война срещу Ислямска държава

Президентът на САЩ Барак Обама спази обещанието си и обяви

Президентът на САЩ Барак Обама поиска от Конгреса да разреши официално воденето на войната срещу джихадистката групировка „Ислямска държава“ (ИД, преди „Ислямска държава в Ирак и Леванта“, ИДИЛ).

Обама изпрати в законодателния орган предложение в три страници за разрешаване на използването на военна сила срещу ИД. В документа, с копие от който се е сдобила АП, президентът посочва, че джихадистката групировка представлява сериозна заплаха.

Предложението на Обама ограничава разрешението за водене на война срещу ИД до три години, но не въвежда лимити за това къде американските сили ще се борят с нея.

То забранява „трайните офанзивни бойни операции“ –двусмислено понятие, преназначено за постигането на компромис между онези депутати, които настояват за разрешение за сухопътни операции, и онези, които не искат такива.

Обама предлага също така край на разрешението на Конгреса от 2002 г. за водене на война в Ирак. В проекта на предложението му обаче не се говори нищо за разрешението за водене на война срещу „Ал Кайда“ в Афганистан от 2001 г.

По-късно днес Обама планира да говори по искането, отправено към Конгреса.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст