ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Предлагат примирие в Украйна от 14 февруари

среща в минск

Документ от преговорите за украинската криза, предлага страните да се съгласят да спрат сраженията в Източна Украйна.

Условията са спиране на огъня от 14 февруари, изтегляне на тежкото въоръжение и създаването на зона за сигурност, предаде Ройтерс.

Не е ясно дали документът, открит в двореца, където се провеждат преговорите между лидерите на Франция, Германия, Украйна и Русия е финалното споразумение или само дискусионен документ.

Озаглавен е "Пакет мерки за прилагане след споразумение в Минск". Документът също така призовава за пълен контрол върху границите с Русия от Украйна до края на 2015 г. и оттегляне на чуждестранните войски.

Преговорният маратон в "нормандски формат" в Минск, продължи над 12 часа и трябва да завърши с подписването на документ за уреждане на обстановката в Украйна, съобщи дипломатически източник, близък до преговорите.

Документът, който ще бъде подписан от президентите на Русия, Украйна и Франция и канцлерът на Германия, ще включва най-малко десет пункта.

"Не е важно как ще се нарича този документ – декларация или изявление, но се предполага, че в него ще бъдат посочени конкретни мерки за уреждане на обстановката, примерно 12-13 пункта", заяви източникът.

По-рано източник на "Франс прес" коментира, че основният препъникамък пред примирието е нежеланието на украинските власти да признаят бунтовническия контрол върху територия от над 500 квадратни километра, завзета през последния месец. Друг ключов въпрос – контролът върху 400-километровата граница на Русия със самопровъзгласилите се републики в Донецк и Луганск, откъдето, според Киев, сепаратистите получават редовно военна помощ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст