ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гърция изпрати на кредиторите списък с реформи

гърция ес

Министерството на финансите на Гърция е изпратило писмо днес до Европейския съюз, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) с мерките за реформи, които правителството ще предприеме, съобщават гръцките медии.

Атина очаква до вечерта да получи съответните забележки, за да ги вземе под внимание при оформяне на окончателния списък, който кабинетът ще представи утре.

Мерките са във вид на политически предложения, като в тях са посочени начините, по които правителството ще се бори с корупцията и ще преструктурира държавните предприятия.

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис изрази увереност, че списъкът ще бъде одобрен от "тройката".

Кабинетът на лявата радикална партия СИРИЗА е в сложна ситуация, тъй като само преди месец дойде на власт с обещанието да избави страната от международния спасителен план, но в петък се споразумя с кредиторите за неговото удължаване.

За да получи оставащите траншове обаче, гръцкото правителство трябва да представи серия икономически реформи, които трябва да бъдат одобрени от кредиторите.

Премиерът Алексис Ципрас твърди, че Гърция е постигнала успех на преговорите, след като финансовите министри от еврозоната се съгласиха да удължат спасителната програма с четири месеца срещу план за реформи.

Гърците реагираха с облекчение на петъчното споразумение, което избави страната от банкова криза, която, според Ирландия, щеше да избухне още идната седмица.

Споразумението предвижда Гърция да продължи с програмата на ЕС и МВФ, от която Ципрас беше обещал да избави страната.

Политикът Манолис Глезос атакува провала на предизборните обещания. "Аз се извинявам на гръцкия народ, защото участвах в тази илюзия", написа той в блога си, цитиран от Ройтрес. "Приятелите и поддръжниците на СИРИЗА… трябва да решат дали приемат тази ситуация", допълва Глезос.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст