ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

АБВ: Ултиматумите на Горанов ерозират коалицията

плевнелиев и абв

Ултимативни изисквания на финансовия министър Владислав Горанов ерозират основите на доброто партньорство между партиите, подкрепящи правителството. Това каза шефът на парламентарната група на АБВ Борислав Борисов след срещата с президента Росен Плевнелиев.

„Проблемът с дълга не е в Бойко Борисов, а във финансовия министър Владислав Горанов, който за втори път изправя парламента ултимативно до стената с искания за 24 часа да се решат сериозни въпроси, които трябва да са обект на обсъждане между парламентарните групи“, заяви Борисов. Според него е ясно, че липсва взаимодействие между член на кабинета и парламента.

По време на разговорите АБВ и президентът са обсъдили промяна в Конституцията заради съдебната реформа и заради увеличаване на президентските правомощия, националната сигурност, енергийната система и други.

От формацията обясниха, че по време на срещата са поставили отново на дневен ред искането си за увеличаване на президентските правомощия. От формацията обаче не уточниха какво е било мнението на държавния глава по темата.

АБВ е застанала зад искането на президента за изборен референдум с местния вот.

Партията на Георги Първанов обяви и че подкрепя и трите пункта от искането на президента за изборен референдум – електронен вот, задължително гласуване и мажоритарни избори. Борисов обясни, че вероятно в началото електронното гласуване трябва да бъде машинно, но че идеята е да се върви напълно към електронния вот. Мажоритарният избор пък според АБВ трябва да е 50 процента мажоритарен, 50 процента пропорционален с преференции.

По време на разговорите с държавния глава АБВ са настояли за включването на три теми за обсъждане в някои от следващите заседания на Консултативния съвет по национална сигурност при държавния глава. Първата е мястото на България след началото на започващия мирен процес в Украйна.

„Трябва да бъдат преразгледано отношението към санкциите срещу Русия и до се обсъдят мерки за развитие на икономическото сътрудничество на България с Украйна и Русия“, каза Борисов.

Той обясни, че като страна член на ЕС и НАТО България не може самостоятелно да взима решения на тази плоскост. „Затова говорим за активизиране на ролята на България в участието в утвърждаването на мирния процес“, обясни депутатът.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст