ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

КРИБ настоява чиновниците сами да плащат осигуровките си

х-л ШератонИнвеститор на годината-Кирил Домусчиев

Държавата да плаща здравните осигуровки само на хората без доходи и на пенсионерите, предлагат от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/. Идеята беше представена при обсъждането на промените в Закона за здравното осигуряване, на заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество.

Намаляване на групите от хора, за които държавата поема заплащане на здравни осигуровки, предлагат от КРИБ. Председателят на организацията Кирил Домусчиев обясни, че поемането на осигуровките трябва да се запази само за хората без доходи и пенсионерите. Той посочи единствено държавните служители като група, която трябва да започне да плаща осигуровки.

„Не може моят служител да си плаща всички вноски, а държавният служител, който не взема по-лоша заплата – това е пълна измислица, че държавните служители вземат по-лоша заплата, – да не си плащат социални осигуровки и съответно здравни", каза председателят на КРИБ.

Вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов възрази, че когато държавата е поела плащането на вноските на държавните служители, заплатите им са били намалени. Според него мярката е безсмислена. „Държавата трябва да извади от своя джоб да ги върне тези средства и тогава държавните служители да си плащат за своя сметка. Тоест едни и същи пари ще бъдат", каза той.

Въпреки че всички работодателски организации подкрепиха законопроекта на здравния министър, а синдикатите представиха експертни предложения за корекции, всички се противопоставиха на одържавяването на здравната каса, каквото според тях е увеличаването с двама души на представителите на държавата в надзорния съвет.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст