ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Няма виновни в следствието за изчезването на тефтерите на Златанов

Софийски градски съд Дело Филип Златанов

В столичното следствие (ССлС) няма отговорни за мистериозното изчезване на двата тефтера с политически поръчки, иззети от бившия шеф на комисията по конфликт на интереси Филип Златанов.Това е окончателното заключение на проверката по случая, разпоредена от градския прокурор на София Христо Динев в началото на декември, съобщиха за медиите от държавното обвинение.

 "В случая не са установени данни за извършено нарушение от страна на водещия разследването или други длъжностни лица във връзка със съхранението или предаването на конкретни веществени доказателства. Следва да се посочи, че няма законово изискване и специални правила за приемането и предаването на писмени доказателства", уточни говорителят на Софийската градска прокуратура (СГП) Павел Панов. Констатация е била потвърдена и от Софийската апелативна прокуратура, където "материалите по преписката са били изпратени за запознаване и анализ", уточниха още от СГП.

Според официалната информация досега тефтерите на Златанов са задигнати заедно с чантата на Бенчев от колата му около 16.20 часа на 5 ноември. Той отива в Шесто РПУ на следващия ден – 6 ноември, но не записва в сигнала си, че е станал жертва на кражба, нито че изчезналите тефтери са именно на Златанов. По тази причина прокуратурата е уведомена за случая чак на 10 ноември, информира още миналата година Цацаров. След като Бенчев обаче заяви пред БНР, че е информирал столичното следствие преди 10 ноември, главният прокурор разпореди проверката по случая да се фокусира и върху евентуалната лична отговорност на тогавашния ръководител на ССлС Петьо Петров, известен като Пепи Еврото. Очевидно обаче според проверяващите той няма никаква вина за изчезването на тефтерите на Златанов.

Въпреки това в началото на февруари Петров бе отстранен от поста си заради заключението на Върховния касационен съд (ВКС), че в качеството си на основен свидетел по корупционното дело срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов, следователят е извършил провокация към подкуп. Тримата подсъдими пък окончателно бяха оправдани по обвинението си за даване на подкуп от 20 000 евро.

Докато проверката за мистериозно изчезналите тефтери на Златанов беше в ход, Софийският апелативен съд (САС) разпространи особеното мнение на съдия Иван Стойчев, с което той подписа решението, потвърждаващо на втора инстанция осъдителната присъда от три години и половина затвор за Филип Златанов.

Бившият шеф на комисията по конфликт на интереси бе осъден за това, че не е обявил публично, а прибрал в касата си, сигнал и последвалата го преписка срещу президента Росен Плевнелиев, както и решение за наличие на конфликт на интереси по преписка срещу бившата съветничка на държавния глава Димана Ранкова.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст