ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Новият централен площад в Пловдив ще струва 10 млн. лв.

21. 07. Президентът Росен Плевнелиев призова общините и държавата да полагат  повече усилия за разкриването на културно-историческото наследство на страната ни

Близо10 млн. лева ще струва обновяването на площад „Централен" в Пловдив, съобщи кметът на града Иван Тотев. По думите му тази година ще започне техническото проектиране на обекта, което ще е на стойност 750 хил. лева.

Според плановете на местната администрация площадът трябва да бъде готов до 2019-та година. Новата му визия беше избрана след конкурс, който беше спечелен от португалското студио „Фора".

Идеята им предвижда целият площад да бъде превърнат в подземен музей на археологията. Върху съоръжението трябва да има метална конструкция, която да бъде с дървена настилка с повдигащи се отвори, през които да се виждат части от музея. Предвижда се изцяло да бъде премахнат паркингът пред Тримонциум и да се построи подземно съоръжение в пространството между хотела и бившия Партиен дом.

Междувременно стана ясно, че местната администрация планира да закупи 1500 кв.м. от сградата на Централна поща, които да бъдат превърнати в музей. В момента се водят преговори с ръководството на Български пощи, за конкретната цена. До края на този месец се очаква и решение на съда по казуса с частните обекти между Одеона и Пощата, които общината иска да премахне, за да свърже античния обект с разкопките на площада.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст