ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Местоположението на GSM-те може да се проследява чрез батерията им

телефон

Хакерите биха могли да проследят всяко наше движение чрез начина, по който телефонът ни консумира електричество, пише Wired. За разлика от данните от GPS или Wi-Fi, информацията за изразходваната енергия е свободно достъпна до всяко инсталирано приложение, давайки възможност на всеки, притежаващ необходимите познания, да установи местоположението ни с 90-процентова точност.

Изследователи от Станфордския университет и израелската организация за проучвания в областта на отбраната Rafael са нарекли метода си PowerSpy. Той се базира на факта, че предаването на данни между телефона и клетката от мобилната мрежа изисква повече електричество при по-голямо разстояние. Това означава, че при повишен разход на енергия, какъвто има при провеждане на разговор, може да се определи средата, където се намира потребителят. “Измерване на енергията за период от няколко минути дава възможност на алгоритъма да “види” през шума”, посочват изследователите. Те допълват, че измерването на потреблението на електричество е в състояние напълно да разкрие местоположението и движението на телефона.

Учените са събрали данни за енергийното потребление на телефони с Android при преминаване по различни маршрути в района на Калифорнийския залив и израелския град Хайфа. След това те са сравнили данните с консумацията на енергия от смартфон Nexus 4 при преминаване по един от тези маршрути. Изследователите са успели да разберат кой е маршрута в девет от десет случая. Методът функционира, само ако наблюдавания човек вече е преминал по определен маршрут и хакерите са измерили потреблението на енергия. “Ако те не познават рутинното движение на потребителя, точността намалява от 90 до около 60 на сто“, посочват изследователите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст