ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Резиденцията на Тато над Кюстендил отива на търг срещу 181.200 лева без ДДС

Кюстендил слага на тезгяха бившата резиденция на Тодор Живков „Ючбунар”, намираща се в полите на Осоговската планина срещу сумата от 181.200 лв. без ДДС, информира struma.bg. Почивната станция, която досега се стопанисваше от община Кюстендил, е разположена на четири декара и половина площ в землището на с. Богослов, като самата сграда е на два етажа, пише в оценката, извършена от двама независими оценители.

Луксозната сграда със застроена площ 601 кв.м на два етажа е построена през 1977 г. Социалисти от Кюстендилско си припомнят, че Тато не е отсядал в комплекса никога. Дъщеря му Людмила Живкова обаче се приютявала няколко пъти в резиденцията, тъй като имала слабост към Кюстендил, често гостувала в града, а под нейно ръководство е изработена програма за културното развитие на региона до 2005 г., припомнят по-паметливите. Поддържането на сградата струва скъпо на общината, не крие Петър Паунов, заради това тя трябва да бъде продадена.

В резиденция "Ючбунар" през последните години кюстендилските общинари правели ведомствените си купони – два-три пъти в годината. Иначе посещаемостта на обекта е почти нулева. Затова пък рок група група „Д-2” я използва за творческа база преди две години. Хората на Димитър Кърлев останали в комплекса за няколко месеца, за да творят и композират нов албум, озаглавен от благодарност към домакините община Кюстендил "Черешово дърво".

В Кюстендил като виц се разказва и момент от посещението на Тодор Славков в „Ючбунар” преди години, когато вилата била наета за заснемането на продукцията „Черешката на тортата” с участието на татовия наследник. Влизайки в нея, Тодор Славков възкликнал "Аз съм си вкъщи" в характерния за него стил.

На предстоящото заседание на ОбС – Кюстендил, което е насрочено за края на тази седмица, кметът на Кюстендил Петър Паунов иска местният парламент да му възложи продажбата на почивната станция на търг с тайно наддаване.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст