ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Шеврон” се отказва от шистовия газ в Румъния и Европа

петрол

„Шеврон“ възнамерява да изостави проучванията си в румънските концесии през 2015 г.“, Това е съобщил за телевизионния бизнес канал CNBC представителят на компанията Кент Робъртсън. Така калифорнийският петролен гигант „Шеврон“ напуска Румъния и слага точка на плановете си за добиване на природен газ в Европа от шистови пясъци, предава CNBC.

От „Шеврон“ са обяснили, че проектът в Пунгещи, Румъния, не е се оправдава от икономическа гледна точка. Заради нерентабилността му компанията се отказва и от концесията си в северната съседка на България. Преди малко повече от месец фирмата се изтегли и от Полша, посочвайки същата причина.

 „Потвърждаваме намерението да се откажем от своите проекти за добив на шистов газ в Румъния през 2015 г.“ е съобщи за Медиафакс представител на енергийния гигант в Букурещ. Според него „решението е било взето след оценка на проектите в Румъния, които в момента не могат да се конкурират с другите от глобалното портфолио на кампанията“.

В края на януари „Шеврон“, която е втората по големина американска енергийна компания, обяви, че ще инвестира 35 млрд. долара в проектите си за петролни проучвания през 2015 г., което представлява спад с 13% в сравнение с 2014 г., както и че ще дава приоритет на проекти, предоставящи „най-печеливши възможности“.

Решението на „Шеврон“ е голям удар по европейската шистова индустрия. Много представители на ЕС подчертаха изключителната важност на разработването на енергийни проекти, които да намалят зависимостта на страните от Съюза от доставките на руски природен газ, коментира CNBC.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст