ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Москов ще забранява износа на жизненоважни лекарства

Министерски съвет заседание Петър Москов мин.на здравеопазването

Да се окаже "натиск" на европейско ниво, за да се изравнят възможностите за достъп до качествено здравеопазване във всички държави членки на Европейския съюз. За това апелира министърът на здравеопазването Петър Москов по време на здравен форум. Събитието даде начало на инициативата на "Пърнтьорство за здраве" на национално ниво, която е и в основата на плануваните реформи в здравеопазването. Тя е подета от европейските участници в здравеопазването чрез така нареченото „Партньорство за достъп“. То обединява европейски институции, политици и парламент заедно с пациенстките организации, съсловните организации и индустрията. По време форума представители на различни медицински съсловия обсъждат възможностите за достъп до здравеопазване и конкретните стъпки за подобряване на ситуацията у нас.

Основната теза на участниците в мероприятието е, че възможностите за достъп до скъпи и иновативни медикаменти и лечение са различни в отделните държави членки. Ето как министър Москов коментира тази теза за в. "БАНКЕРЪ": "Ако можем да изведем на преден план, че достъпът до здраве прави Европа единна и хомогенна, то трябва да вървим по път, по който да е ясно, че различните ни възможности определят различните ни възможности да сме здрави. Това е лошо за съюза като цяло. И ако можем да изведем тази теза, то трябва със страните от ЕС от нашата черга да потърсим общо разбиране и в добрия смъсъл да приложим „натиск“ – ясна разяснителна процедура и кампания в тази връзка".

Здравният министър добави още, че с членството си в ЕС освен позитиви България търпи и известни неудобства. Москов даде пример с ценообразуването на лекарствата. В този аспект той информира, че в момента се подготвя вариант на законопроекта за паралелния износ. Министърът обещава, че в него ще има ясно дефиниран списък и критерии за медикаменти, които в чести случаи изчезват от българския пазар, а всъщност се оказва, че са обект на паралелен износ. Целта е да може държавата да контролира достъпът до тези жизненоважни лекарства.

Москов разясни и други ангажименти, с които се нагърбва правителството: "Ангажимент на българското правителство е Инициативата и нейните подразделения да бъдат част от обществената дискусия, приемането и договарянето на основните промени, които наричаме реформи". Той бе категоричен в твърдението си, че инициативата „Партньорство за здраве“ е част от стратегически документ на правителството – посочен е като механизъм за взимане на решения. Здравният министър обясни и какви ще са измеренията, които касаят пациентите: "Целта е да направим такива механизми, че да започне да се плаща за качество и за резултат. От друга страна заделеният ресурс за здравеопазване да бъде ясно и прозрачно насочен към лечение и достойно заплащане на работещите. Няма трета причина да се харчат пари в здравеопазването". Москов обясни, че инициативата ще се развива на две степени. Първо на експертно ниво ще се изработят стъпките на промяната и на реформата, а втората е за партньорството и коректно търсене на консенсус.

"От първия ден от формулирането на мнозинство сме седнали на общи разговори с фармацевтичната индустрия. И от тогава до сега се водим от общото разбиране, че трябва да формулираме правила, които са дългосрочни като от една страна предвидимост на бизнеса в какви рамки може да се развива и от друга – да гарантират нашите възможности на бюджета и на солидарните ни фондове да плащаме за това. Точно в тази насока ние подготвяме споразумение, в което да бъде ясна възможността за нарастване в паричен ресур –  какво ние ще даваме за медикаменти", обясни още здравният министър. Според него това ще гарантира заделяният бюджет и възможността да изпълнява. Освен това ще даде и ясна предвидимост и спокойствие на бизнеса. Дали обаче ще се достигне до споразумение, Москов остави като отворена вероятност.

"На европейско ниво смятаме, че трябва да има по-силна връзка между националните правителства, европейските институции, заинтересованите страни. Само заедно бихме имали по-добър успех в името на европейските граждани", коментира депутатът в Европейския парламент и от скоро оглавява група по достъп до здравеопазване Андрей Ковачев. Готовността за сътрудничество и съдействие изказа и председателят на комисията по здравеопазване в Народното събрание Даниела Дариткова.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст