ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Без ток са 565 населени места в страната

Теменужка Петкова

Без ток в страната са 565 населени места- 44 на територията на ЧЕЗ и 521 на територията на ЕВН. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Пред Дарик радио тя допълни, че аварийните екипи правят всичко по силите си, за да възстановят електрозахранването, но условията заради обилния сняг и преспи усложняват обстановката.

Възстановено е захранването на по-голяма част на съоръженията на ЕСО. От 44 засегнати електропровода на 110 киловолта, вече е възстановено захранването на 30 съоръжения и към момента остават незахранени 14 електропровода.

Вчера в късните часове са захранени подстанциите „Широка поляна" и „Северни Родопи", а вече е стигнало захранването до подстанции „Смолян" и „Пампорово". Екипи продължават да работят за възстановяване на захранването на подстанции „Мадан", „Конски дол", „Ерма река", „Ардино" и „Велинград". Там от 14 изключени подстанции на 7 март 6 остават незахранени днес.

Най-тежка остава ситуацията с прекъснатите електропроводни линии от 110 киловолта в Печинско, в района на Кърджали, Хасково, Рудозем и Мадан, които все още са без захранване.

Екипите на ЕСО работят усилено и вече четвърто денонощие работят без прекъсване. Работят около 40 екипа в цялата страна, мобилизирани са хора и техника в най-критичните места в южната и югоизточна част на България.

Енергийният министър отчете, че се работи добре и с ЕРП-тата.  „Нека да се справим с тази критична ситуация и може би трябва да оформим един сериозен дебат във връзка и с инвестициите, които електроразпределителните предприятия трябва да направят в своята електропреносна мрежа. Разбира се, ние ще анализираме и състоянието на електропреносната мрежа на ЕСО. В много кратки срокове трябва да се стартира подобен дебат, за да бъдем наясно с действителното състояние на нашата електропреносна система, да не се стига до подобни ситуации", каза министърът.

Теменужка Петкова отчете, че подобни снегове в този район на страната не се помнят в последните 30 години.

Министърът каза, че в Западна България – територия, която обслужва ЧЕЗ, 44 населени места са без захранване, като се касае за 3682 потребители, а на територията на ЕВН – Югоизточна България, населените места без ток са 521, което обхваща над 100 000 потребители.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст