ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бизнесът пести средно по 238 млн. лева на година от намаляване на бюрокрацията

бизнес идеи

От 2012 година насам бизнесът е спестявал средно по около 238.5 млн. лева на година от намаляването на административната тежест. Това е посочено в отчета за изпълнението на Втория план за действие за намаляване с 20 на сто на административната тежест, съобщиха от правителствения пресцентър. Докладът ще бъде разгледан на утрешното заседание на министрите.

От планираните 167 мерки изпълнените са 104 (62%). С тях е постигнато намаление с 15.7% от очакваното 20-процентно намаление на административните тежести. Сред най-важните реализирани мерки са създаването на възможност за подаване на различни документи по електронен път в НАП, Министерство на околната среда и водите, Главна инспекция по труда, стартирането на Електронния регистър на болничните листове, който предстои да добави още функционалности от полза за бизнеса до края на годината. В същото време за неизпълнените мерки са определени нови срокове.

Министрите ще гласуват и две постановления, с които ще бъдат осигурени средства за рехабилитация и лечението на ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите. По бюджета на държавното обществено осигуряване ще бъдат преведени 562 хил. лева, а по бюджета на Министерството на отбраната – 116 хил. лева.

Предстои да бъде избран и нов състав на Комисията за защита на потребителите поради изтичане на мандата на досегашния. За председател е предложен юристът Димитър Йотов, а за членове – Константин Арабаджиев и Константин Райков.

Кабинетът ще определи редът и условията за възлагането и изграждането на ограда на българо-турската граница.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст