ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България ще завърши реформата в съдебната система

Росен Плевнелиев и Франк-Валтер Щайнмайер

България е признателна за активната подкрепа на Германия за осъществяване на реформите в съдебната система, правосъдието и вътрешните работи. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който се срещна с германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, съобщиха от прессекретариата на президентството.

"Реформата в съдебната система ще укрепи доверието на партньорите от ЕС, но нейната основна цел е да отговори на очакването на българските граждани за справедливо и ефективно правораздаване", заяви държавният глава и добави, че страната ни е решена да завърши реформата в съдебната власт.

Президентът посочи, че темата е била сред акцентите в рамките на проведения месец на политическите консултации с парламентарно представените политически сили и отново изрази очакването си 2015-а да бъде година на реформи по отношение на секторите на енергетиката, сигурността, здравеопазването, пенсионната система и електронното управление.

"Предприетите реформи в съдебната система са предпоставка за подобряване на облика на България пред инвеститорите и за реализирането на повече германски инвестиции и проекти в страната ви", заяви от своя стана Щайнмайер.

Плевнелиев подчерта амбицията на страната ни да се присъедини към Единния надзорен механизъм и да бъде приета в преходния валутен механизъм ERM II до поемането на председателството на ЕС през 2018 година.

През последните години Германия се утвърди като водещ икономически партньор на страната ни в ЕС, а двустранният стокообмен надхвърля 5 млрд. евро годишно, беше посочено по време на срещата. В страната ни работят над 5000 германски фирми, а германските инвестиции през последните двадесет години се равняват на 2 млрд. евро. Държавният глава открои успешното развитие на компаниите, които работят като доставчици на компоненти за автомобилната индустрия, както и в производството на битова техника.

Страната ни е предпочитана туристическа дестинация за германските граждани и годишно 700 000 туристи посещават България. Според президента с въвеждането на електронно управление и създаването на електронен регистър на държавните поръчки ще се увеличи и прозрачността при избора на изпълнители.

Плевнелиев увери Франк-Валтер Щайнмайер, че страната ни е изпълнила техническите критерии за присъединяване към Шенгенското пространство, което се потвърждава и от Европейската комисия и Европейския парламент. Премахването на граничния контрол на летищата е първа възможна стъпка в тази посока.

Изграждането на Европейския енергиен съюз трябва да се превърне в основна задача за страните членки през следващите години, беше общата позиция на Росен Плевнелиев и Франк-Валтер Щайнмайер. Държавният глава отново подчерта значението, което има фокусирането на енергийната стратегия на ЕС към региона на Югоизточна Европа, който е една от „входните врати“ за пренос на енергийни ресурси към Европа. "Либерализирането на енергийния сектор, енергийната ефективност и повишаването на сигурността на газовите доставки чрез диверсификация на източниците и маршрутите с изграждането на реверсивни интерконекторни връзки със съседните държави, остават приоритети за България", заяви президентът.

Държавният глава открои усилията на канцлера на ФРГ Ангела Меркел и на министър Щайнмайер за намирането на мирно и устойчиво решение на кризата в Украйна.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст