ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Излизаме в медиите и показваме малко снимки – къде е имало горичка, къде сега няма горичка

ПарламентПГ ГЕРБ се срещна с кметове от партията от цялата страна. Тема на срещата са проблемите в работата между местните власти и централната изпълнителна власт в Република България.Бойко Борисов Томислав ДончевЦецка Цачева

При следващите облитания за актуализиране на ортофотокартата, която се използва за изчисляване на директните плащания, ще бъдат включени и заснети и горските територии. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев пред министрите, става ясно от стенограмата от правителственото заседание. По думите му мярката ще позволи да се поддържа актуална и точна информация за техните площи, така че да се види къде незаконно се изсичат гори.

Премиерът Бойко Борисов нарежда на заместник-министъра на земеделието Георги Костов на следващото заседание да му донесе сателитни снимки на горите.

"Направете ми… не може да няма сателитни снимки на горите, трябва да има и трябва да ги има по години и по сателитните снимки ще хванем в кои години какво е сечено. Ето това ми го направи за другия Министерски съвет, да погледаме малко снимки, защото слушам упражнения, а вече малко реших упражненията по наш адрес да ги попрекъснем, защото мълчанието, толерантността, с която сме се заредили, в един момент започва да… използва се късата памет на хората за дадени подобни проблеми. Затова – сателитните снимки и там се вижда къде е била горичка, къде сега няма горичка. Кой месец, на коя дата – там пише всичко, и отгоре ще видим какво е положението", допълва той.

От своя страна вицепремиерът Томислав Дончев обяснява на премиера, че това може да се направи с актуализирането на следващата карта, която се ползва за директни плащания (с колегите от Министерството на земеделието и храните вече сме го обсъдили). "Същото облитане ще се използва, за да имаме актуална информация за цялото състояние на горите. Най-актуалното – със същата точност, която се използва за директните плащания", изтъква той.

"Точно така и това е най-добрата… излизаме в медиите, показваме. Това трябва да се направи", отвръща му Борисов.

Прескачайки от тема в тема, премиерът реши да благодари на своите министри за бързата реакция при бедствието, предизвикано от силния снеговалеж.

"Специално да благодаря на министър Ненчев, министър Павлова, Ивелина Василева, Московски, Теменужка Петкова относно ЕСО, всички, които отидохте по места. И това, на което пак се упражняват – че нямало щабове. Напротив! Работеха перфектно заедно Министерството на земеделието и храните, горски, военни, ротори от Северна България с влекачи ги карахме… Действително огромно природно бедствие. Областните управители, кметове, батальони и всичко, каквото можеше, е изкарано там", хвали се още Бойко Борисов.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст