ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Шеф на БДЖ печели и от частна фирма

Гранд хотел СофияПресконференция БДЖ ЕАДВладимир Владимиров - председател на съвета на директорите на " Холдинг БДЖ " ЕАД

Владимир Делчев Владимиров, който е изпълнителен директор на "Холдинг БДЖ" ЕАД, е влязъл в съвета на директорите на "София Комерс – Заложни къщи" АД. Справка в информационната система ДАКСИ показва, че решението е гласувано на 27 февруари от общото събрание на дружеството, което развива верига от заложни къщи, предоставящо заем срещи залог на движими вещи.

Владимиров се върна в държавната жп компания през ноември миналата година. Той беше шеф в холдинга и при предишното правителство на ГЕРБ, след което  бе освободен от служебния министър на транспорта в кабинета "Райков" Кристиян Кръстев.

В борда на директорите на частната фирма жп началникът е заел мястото на Вангел Георгиев Вангелов. С решението на акционерите Владимир Владимиров ще си докарва към семейния бюджет от постоянното месечно възнаграждение като независим член на съвета по 7000 лева. Мандатът му е до 15 юни 2018-а, както и на останалите директори на дружеството, което притежава над 155 заложни къщи в цялата страна. Дотогава той ще управлява заедно с Тодор Ангелов Вачев  (председател) и Ирена Тодорова Вачева (изпълнителен директор). 

От транспортното министерство заявиха, че Владимиров не е в конфликт на интереси, тъй като в никакъв закон нямало ограничение шеф на държавна фирма да работи и на друго място. Междувременно министърът на транспорта Ивайло Московски потвърди пред БНР, че представители на ръководството на БДЖ са разпитвани от прокуратурата. Причината е доклад от звеното за вътрешен одит в транспортното ведомство за периода от 2010 до 2013-а. В него се посочва, че ръководството е сключило неизгодни договори, които са ощетили компанията с десетки милиони левове. "Колегите дават показания и се констатира, че е подавана частична информация не в пълен обем, когато е правен одитът", обясни министър Москов, като добави, че за казуса трябва да се попита Николина Ангелкова, която като отговорник за транспорта в служебния кабинет е "проявила самоинициатива да сезира прокуратурата". 

В официално съобщение до медиите от БДЖ отбелязват, че сегашният изпълнителен директор Владимир Владимиров и председателят на управителния съвет на холдинга Велик Занчев (който в периода 2010- 2013-а също бе в управата на железниците) не са  участвали в изготвянето и подписването на процедурите, визирани в предоставения на обвинението одитен доклад. Подчертава се също, че "независимо кое ръководство е направило обществената поръчка, кое ръководство е сключвало застрахователните договори и кое ръководство ги е изпълнявало при направена оценка на риска и съпоставка между щетите и застрахователните премии тезата, че дружеството е ощетено, категорично не е вярна". 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст