България иска повече солидарност в ЕС относно миграцията

Вицепремиерът Меглена Кунева

България настоява за по-голяма солидарност в Европейския съюз по отношение на миграцията и иска тежестта да не пада само върху страните от Южна Европа, в които бежанците и нелегалните имигранти влизат първи. Това е една от темите, по които вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева разговаря с еврокомисаря по миграция и вътрешни работи Димитрис Аврамополус.

На срещата помежду им стана ясно още, че България ще участва активно в изготвянето и обсъждането на стратегията на ЕС за миграцията, която ще бъде представена през май от Европейската комисия. 

Кунева и Аврамополус отбелязаха, че миграцията ще бъде ключова тема за Европа през следващите години предвид обстановката в Близкия Изток и Северна Африка и този въпрос ще бъде обсъден още по-детайлно в близките месеци, когато комисарят ще дойде на посещение в София. Двамата обсъдиха също и идеята за укрепване на граничната служба на ЕС Фронтекс.

Еврокомисар Аврамополус изрази категоричната си подкрепа за влизането на Българя в Шенгенското пространство. Тема бе обсъдена и с председателя на политическата група на социалистите и демократите в Европейския парламент Джани Питела и председателя на комисията по отбрана и сигурност към ЕП, които също изразиха своята подкрепа. 

Кунева се срещна и с българите, които работят в европейските институции като заяви, че евроинституциите са най-добрите посланици на света. Вицепремиерът си пожела България да има Генерален директор в Европейската комисия и повече български служители на средно мениджърско ниво там. С тях бе обсъдена и възможността хората, които работят в европейските институции да помагат за българското председателство на Съвета на ЕС през втората половина на 2018 година. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст