Кристалина Георгиева: Необходими са спешни реформи в съдебната система

Кристалина Георгиева

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева предупреди, че България не трябва да отлага критичните реформи, за да се възползва от икономическите и социалните възможности, на фона на излизащата от кризата Европа, предаде БНР.

Според Георгиева реформите са необходима стъпка в редица области, измежду които електронното управление, здравеопазването, образованието и най-вече в съдебната система.

"Видяхме в Евробарометър, че сме ударили дъното. Близо 96 процента от българите не се доверяват съвсем на своята съдебна система. Като видях това нещо, казах си, какви ли са четирите процента, сигурно са съдиите", коментира Кристалина Георгиева.

Изказването беше направено по време на конференция в Европейския парламент на тема "Моята мечта за България", организира на от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова.

На събитието министърът на външните работи на България Даниел Митов коментира идеята за създаване на европейска армия на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер. "Преди да се пристъпи към действие, трябва да бъде ясно "как тази армия не дублира вече създадените системи в рамките на НАТО, как допълва НАТО, а не създава излишен шум в системата", заяви Митов.

"Ние и в момента не успяваме да отделим достатъчно ресурс, за да изпълняваме достатъчно ефективно ангажиментите си в рамките на НАТО. Създаването на общоевропейска армия, ще изисква воля за повече ресурси в системата на отбраната… Аз съм "за", но трябва да е ясно, че всички държави-членки трябва много сериозно да мислят за по-сериозни разходи в сферата на отбраната", каза Даниел Митов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст