Планът за реновиране на София увеличава трафика в центъра с 50%

София

Повече ленти за автомобили, разходка с лодка в река Перловска, както и площадки за спорт между платната на една от най-опасно замърсените с фини прахови частици зони в Европа според данни на Министерството на околната среда и водите. Това част от са акцентите на проекта за обновяване на центъра на София от бул. "Драган Цанков" до Орлов мост, съобщава бТВ.

Най-сериозната критика към проекта е, че според него трафика в центъра на София се увеличава с 50%, отбеляза архитект Борис Енев. "Вместо да търсим стратегии, в които голямото движение да заобикаля центъра, ние го вкарваме там", подчерта той.

Според архитекта планираните площадки за спорт са напълно неизползваеми. "Смислен ли е изобщо Площадът на спорта между две трилентови платна? Усилията са в създаването на нови зони със съмнителна ефективност, и то в близост до Борисовата градина, където има много възможности за спорт", подчерта още Борис Енев. Той се оплака, че първото обществено обсъждане на спорния проект се е състояло при закрити врата и всъщност се е оказало затворено за граждани.

Според бившия кмет на София Александър Каракачанов ако се разширят платната на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", то това ще доведе до увеличаване на трафика, като задръстванията ще останат. "Основният стратегически проблем е да свалим софиянци от колите. С подобен проект ги караме да пътуват повече с автомобили", коментира той.

По думите му проектът вече е избран и най-вероятно ще бъде одобрен, за да бъдат усвоени едни пари. "Направление „Архитектура и градоустройство” е трябва да утвърди проекта, за да не изтървем 7 млн. лева", коментира той.

Според друг бивш кмет – Стефан Софиянски, в колите се возят хора и затова и техните нужди от бърз трафик трябва да бъдат разгледани. "Важно е покрай Перловската река да има бърз трафик по тангентата към НДК. Деликатно трябва да се намери решение на конфликта със зелените площи. Ние не успяхме да намерим решение за платно над Перловската река", посочи той.

Проектът предвижда засаждането на 150 нови дървета, но остава въпросът как ще се отрази липсата на големи и стари дървета на най-прашното място в София, докато фиданките пораснат. Според него около разширените автомобилни платна ще има площадки за спорт и пълноводна река Перловска, която ще предлага разходка с лодка.

На моста на Перловската река пред стадион "Васил Левски" се предвижда изграждането на трилентово кръгово кръстовище без светофар за пешеходци и велосипедисти. Как ще се пресича това натоварено и вече разширено кръстовище е един от въпросите, които се очаква да се поставят по време на общественото обсъждане за новия облик на София.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст