Законопроектът за временен синдик на КТБ нарушава конституцията

Корпоративна търговска банка - КТБ  изнасяне на ценни картини

Изработването, обсъждането и приемането на законопроект за временен синдик на КТБ е в противоречие на конституцията на Република България. Това се казва в сигнал от основния акционер "Бромак",  изпратен до редица представители на институциите в България. Пълният текст на сигнала може да намерите в края на текста.

Измененията бяха инициирани от премиера Бойко Борисов миналата седмица. Всички парламентарни групи подкрепиха промяната в законодателството и участваха в подготовката на новите текстове.

Според сигнала с приемането на закон за временен синдик на КТБ при положение, че КТБ не е обявена в несъстоятелност от съда и понастоящем има висящо дело във ВАС, по което се оспорва отнемането на лиценза на КТБ (т.е. съгласно европейското и българското законодателство, КТБ е кредитна институция) се оказва пряко и неправомерно въздействие от страна на законодателната и изпълнителната власт спрямо съдебната власт.

Също така се оказва натиск по какъв начин съдът да постанови окончателното си решение по спора за отнемането на лиценза на КТБ – да е бързо и да е в полза на българската държава, която има да си събира пари от КТБ.

А ако ВАС обяви за незаконосъобразно и на това основание отмени решението за отнемането на лиценза, какво ще стане тогава, ще могат ли да се върнат обратно действията и актовете на временния синдик, пред кого той ще е отговорен за тези си действия и до какъв размер и обхват ще е отговорността му?, питат от "Бромак".

Сигналът е адресиран до председателя на НС Цецка Цачева, президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов, ръководителите на ПГ в Народното събрание, както и до Вера Юрова, еврокомисар по правосъдие, потребители и равенство между половете, омбудсмана на България, управителя на БНБ Иван Искров и др.

Причината за сигнала и широкото му адресиране и обявяване е, за да се гарантира на българското общество, че законотворчеството на българското Народно Събрание е съобразено и не противоречи на Конституцията на Република България и Правото на Европейския Съюз, пишат още от Бромак.

Според юристите на дружеството готвените промени не само няма да издържат в съда, но могат и да доведат до наказателна процедура на ЕК срещу България.

Искането им е да бъде взето под внимание становището им при обсъждане на законопроекта за временен синдик в КТБ, а въпросът за законопроекта да бъде поставен на широко обществено обсъждане, за да бъдат спазени императивни разпоредби на ЗНА.

В становището новата законодателна инициатива се сравнява с промяна в правилата на футболен мач на полувремето, след което той продължава само на една врата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст