Седмицата

 

Санкция

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди уволнението на съдията от Софийския градски съд Мария Иванова, чието име нашумя с наложените от нея през 2011 г. запори върху имущество на вестниците "Труд" и "24 часа". Висшият съдебен съвет (ВСС) се зае с нарушенията й едва след избухването на скандала, макар че инспекторатът му беше установил такива и в други случаи. ВАС подчертава тежестта им и системността им – неспазване на срокове с повече от година и половина, погазване на принципа на случайно разпределение на делата, като се подават т. нар. паралелни искове в търсене на "правилния" съдия, допускане и отмяна на обезпечителни мерки в нарушение на закона. Преди да се стигне до сегашното обжалване, ВАС веднъж отмени уволнението на Иванова заради участието на членове на ВСС в процедурите, които са проверявали преди това Иванова като съдебни инспектори. Съветът я уволни обаче отново, а решаващата дума ще има петчленен състав на ВАС.

 

Победител

Бившият кмет на Сливен Йордан Лечков беше оневинен окончателно по пето дело в последните пет години. Върховният касационен съд (ВКС) остави в сила оправдателната присъда срещу футболиста по обвинението за престъпление по служба чрез ощетяване на общината с повече от 670 000 лева. Според прокуратурата Лечков погазил Закона за общинската собственост и Наредбата за придобиване, управление и разпореждане с общинска собственост при предоставяне на общински имот за ползване от частни фирми, без да плащат наем. Преди сегашното си произнасяне ВКС връща делото два пъти на Апелативния съд в Бургас за отстраняване на процесуални пропуски. В резултат наложената от възивната инстанция условна присъда беше отменена, а вината е хвърлена върху прокуратурата, която не формулирала ясно обвинителния акт. Така било нарушено правото на Лечков на защита.

 

Калинка

Съпругата на евродепутата от ГЕРБ Емил Радев – Мария Радева, стана съдия във ВАС, без да има и ден магистратски стаж. Радева е издържала конкурс след четири години работа в съда като негов главен секретар, ползвайки се от 20-процентова квота за външни назначения в системата. В конкурса участвали 17 кандидати, но само тя изкарала оценка от 4.60, което е малко над законовия минимум. Той изисква оценка от поне 4.50, докато съдиите трябва да изкарат почти пълни шестици, за да получат такова повишение. Мария Радева беше назначена за главен секретар от председателя на ВАС Георги Колев веднага след като той оглави съда. Подобно на съпруга си тя е добила юридически стаж във варненската адвокатура, но се говори, че практически не е адвокатствала. А Емил Радев предложи промени в съдебния закон, които да позволят председателят на ВАС да назначава съдии без нужния ранг по заместване.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст