ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Полицаите, арестували приятеля на Венета Марковска, са невинни

СГС

Двамата полицаи, които през 2010 г. арестуваха за хулиганство приятеля на тогавашния зам.-председател на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска – Георги Георгиев, окончателно са признати за невинни – става ясно от мотивите на Софийския градски съд (СГС) по делото, в които дори е посочено, че претендиращият да е станал жертва на полицейски произвол всъщност сам си е причинил травма на коляното, за да бъде освидетелстван за средна телесна повреда.

Полицаите Борислав Серафимов и Лина Маркова бяха дадени на съд преди две години в разгара на скандала около избора на Марковска за конституционен съдия. Въпреки че двамата бяха оправдани още на първа инстанция, а прокуратурата не протестира това решение на Софийския районен съд, делото стигна до СГС заради жалба на Георгиев.

От мотивите на съдиите Ралица Манолова, Андрей Ангелов и Румяна Георгиева обаче става ясно, че показанията на Георгиев и спътниците му по време на ареста, противоречащи на думите на полицаите и пристигналите на мястото техни колеги, не отговарят на истината. Това заключение на съда отваря пред прокуратурата възможност да разследва близкия до Марковска бизнесмен за лъжесвидетелстване.

Според доказателствата, събрани по делото, Георгиев сам си е причинил травма на коляното, след като е бил отведен в столичното Шесто РПУ. Той станал от пейката в предверието, завъртял се наобратно, "като при това действие се подхлъзнал на пода, изнесъл левия си крак, изпънат назад, а тялото му се усукало върху леко свития в коляното десен крак и се подпрял с дясната си ръка на пейката, след което седнал на нея".

Впоследствие Георгиев е приет в „Пирогов“, въпреки че отказва медицинска помощ. Там лекарите констатират, че "развилата се в последствие белодробна тромбемболия (субмасивна форма с остро белодробно сърце) представлявала разстройство на здравето на Георгиев, което временно било опасно за неговия живот. Емболията настъпила, след извършените медицински манипулации на дясното коляно на Георгиев, в резултат на които кракът му бил обездвижен, той трябвало да лежи в продължително време и така кръвотокът бил забавен, поради което в областта на коляното с голяма степен на вероятност от медицинска гледна точка се получила тромбоза на венозни съдове и на 20.02.2010 г. се откъснал тромбът, който запушил белодробната артерия".

Всичко дотук е установено чрез съдебно-медицински експертизи, както и експертиза на видеозапис от камерата на 6 РПУ, който показва момента, в който Георгиев усуква коляното си. В показанията си обаче Георгиев пропуска да спомене инцидента в коридора на районното и твърди, че проблемите с коляното му са следствие от побоя, нанесен му от полицаите. Двете съдебни инстанции обаче категорично отхвърлят версията му, посочвайки, че няма доказателства, които да я подкрепят.

"В случая не е налице, както увреждащото поведение на подсъдимите спрямо Георгиев, така и релевантна причинна връзка между каквото и да било тяхно поведение и съставомерните общественоопасни последици (средна телесна повреда на Георгиев)", заключва СГС в окончателното си решение по казуса.

Историята с полицаите, Венета Марковска и Георги Георгиев се оказа повратна точка в кариерата на тогавашния заместник-председател на Върховния административен съд. Заради нейната намеса при разследването на инцидента тя не успя да стане конституционен съдия.

В разгара на скандала около избора на Марковска, тя първо твърдеше, че не познава Георгиев, но после призна, че той имал бизнес със сина ѝ. Противоречиви бяха и посланията, които се правеха за твърдените нейни срещи с министъра и зам.-министъра на МВР по повод на този случай. Междувременно се разбра, че в прокуратурата има забатачено с години дело за манипулиране на съдебни процеси във Върховния административен съд, което така и не излезе на бял свят.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст