ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Социалист иска депутатството да не бъде професия

Парламент закон за МВР БСП Корнелия Нинова Кирил Добрев

Депутатът от БСП Кирил Добрев, известен с честите си критики към партийното ръководство на "Позитано" 20, иска да бъде въведена мандатност за членовете на Изпълнителното бюро на социалистите. Своята идея той ще развие на предстоящия на 5 април партиен конгрес, когато се очаква да бъдат направени промени в устава на формацията.

В момента членове на Изпълнителното бюро са 19 души по-важните, от които – говорителят  Атанас Мерджанов, секретарите Станислав Владимиров, Кристиан Вигенин, Антон Кутев, Катя Димитрова, заместник-председателите на партията Янаки Стоилов, Драгомир Стойнев, Бойко Великов и лидерът Михаил Миков. 

Предложението на Добрев е народните представители от левицата да бъдат не повече от три последователни мандата депутати и същото да важи за членовете на бюрото. 

"Преди години въведохме мандатност за общинските и областните председатели, както и за председателя на Националния съвет на партията. Мисля, че е време да разширим кръга от хора, които да бъдат засегнати от това решение", написа в своя профил в социалната мрежа "Фейсбук" Добрев.

"Защо председателят да е с ограничен мандат от 8 години, а членовете на бюрото да са такива от 30? Защо в Народното събрание присъстват едни и същи хора от четвърт век?", попита риторично Добрев. И сам си отговори, че не виждал логиката. 

Затова със своето предложение искал да има промяна и ръководството на БСП да има по-голям ангажимент да развива нови лица. 

"От друга страна – младите в БСП ще имат мотивация, знаейки, че уставът е заложил промяна и те могат да бъдат част от тази промяна – да заемат висши ръководни позиции в партията в обозримо бъдеще. Последно, когато говорим за справедливост и прозрачност, за демократичност и шанс, важно е да си дадем сметка, че трябва да започнем от нас", написа още Добрев. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст