ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ВСС откри процедура за нов шеф на Софийския съд

ВСС

Висшият съдебен съвет (ВСС) започна процедура за избор на председател на Софийския градски съд. След като решението бъде обнародвано в Държавен вестник, започва да тече 14-дневен срок, в който желаещите могат да подадат документи за участие в конкурса.Намерението на ВСС е до лятната ваканция да има избран титуляр на поста.

До тази процедура се стигна след като председателят Владимира Янева подаде оставка, заради разследването срещу нея по аферата "Червей". Това стана и след като новият председател на Върховния касационен съд Лозан Панов призова цялото ръководство на градския съд да подаде оставка.

Двама от общо четиримата зам.-председатели – Иво Дачев, който ръководеше Търговското отделение, и Николай Димов, шеф на Административното отделение, откликнаха на призива на Лозан Панов и се оттеглиха. Оставките им бяха предхождани от заповед на и.ф. шефа на СГС Владимир Йорданов, с която бяха иззети всички правомощия на заместниците на Янева. На днешното си заседание ВСС назначи Евелина Папазян и Евгени Георгиев за изпълняващи функциите заместник-председатели на градския съд.

Междувременно стана ясно, че Етичната комисия е внесла предложения за мерки за подобряване на работата на административните ръководители или упълномощени от тях заместници при издаването на разрешения за използване на специални разузнавателни средства.

Такъв дебат предложи и министърът на правосъдието Христо Иванов преди две седмици по повод нарушенията, открити по разработката "Червей", когато стана ясно, че по тази разработка разрешенията са подписвани само от един съдия – именно бившия вече председател Владимира Янева.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст