Агентите вече с нов шеф, и… постарому

Димитър Георгиев ДАНС

Изненади нямаше – Димитър Георгиев, бивш заместник вътрешен министър в първия кабинет на ГЕРБ, бе посочен от правителството за нов председател на ДАНС. Това стана ясно в сряда (18 март), когато кабинетът предложи на президента да издаде указ за назначаването му.

Оказа се, че тази кандидатура в еднаква степен е била подкрепена и от излъчилите го реформатори в лицето на Меглена Кунева, и от ГЕРБ. Както е известно, Георгиев беше съветник на вицепремиера Меглена Кунева по въпросите за присъединяването ни към Шенген и именно тя го предложи на премиера Бойко Борисов. "Г-жа Меглена Кунева ми направи добро предложение за председател на ДАНС от името на Реформаторския блок", каза преди десетина дни Борисов, визирайки бившия заместник-министър в МВР от предишния мандат на ГЕРБ. От друга страна, самият Борисов има впечатления от работата на Георгиев в екипа на Цветан Цветанов, където той отговаряше за бюджета на министерството и за диалога със синдикатите. Самият Цветанов не скри задоволството си от избора на кабинета. "С неговия управленски опит и с екипа, който ще сформира, съм убеден, че това ще бъде допълнителна гаранция срещу превръщането на ДАНС в политическа полиция. Убеден съм, че той ще съумее да създаде профила на ДАНС, който да бъде изцяло в контраразузнавателна дейност, и да предприеме адекватни мерки в борбата с тероризма – това е заплахата за целия ЕС", заяви в сряда някогашният шеф на Георгиев.

Професионалната кариера на новопредложения председател на ДАНС е наистина впечатляваща. Димитър Георгиев завършва ВВТУ „Тодор Каблешков" със специалност машинен инженер и става магистър по счетоводство и контрол в ЮЗУ „Неофит Рилски". От октомври 1995 до ноември 2005 г. работи като разузнавач и инспектор в Националната служба за сигурност при МВР. След това става съветник на главния секретар на МВР с ранг на полицейски комисар. От ноември 2006 до януари 2011 г. е директор на дирекция „Международно оперативно полицейско сътрудничество” в МВР. От края на 2006 г. е представител на България в управителния съвет на Европол и в Генералната асамблея на Интерпол.Той има значителен принос за изграждането, укрепването и развитието на Бюрото СИРЕНЕ – България (звено от Шенгенската информационна система) и на Националното звено на Европол. На национално ниво е организирал и ръководил обучението на около 30 000 служители на МВР, Агенция „Митници", ВКП, ДАНС и Военна полиция за работа с Шенгенската информационна система. Многократно е награждаван за постигнати високи резултати в служебната си дейност.

До 28 май 2013 г. заема поста заместник-министър на вътрешните работи. В периода от октомври 2013 до април 2014 г. е консултант по въпросите на сигурността на телекомуникационната компания „Глобул”, а от 1 май 2014 г. заема длъжността директор по сигурността на комуникационната компания „Теленор България”. Специализирал е в Академията на МВР, в Института по лидерство "Пойнтман" (САЩ), в Европейския полицейски колеж CEPOL, Великобритания, в Източния университет на Ню Мексико, САЩ. Участвал е в курсове за повишаване на квалификацията в Испания, Гърция, Германия, Холандия. Кавалер на френския национален орден за заслуги, награден със заповед лично на френския президент Франсоа Оланд.

Георгиев е награждаван за успешни съвместни операции с Европол за противодействието при разпространение на фалшифицирана валута, както и на банкови измами с кредитни и дебитни карти. Има награди от "Сикрет сървис" за сътрудничество със службата. През 2004 г. завършва Международната академия на правоохранителните органи на ФБР в Унгария. Малко известен факт за него е, че е един от малцината български разузнавачи, запознати с методиката на британското разузнаване МИ5. Експерти от сектор "Сигурност" не крият предпочитанията си към Димитър Георгиев, защото в негова полза говорят не само професионалните му умения, но и личните му качества, почтеност и принципност.

Професионалните умения на новия шеф на ДАНС са безспорни. Но в публичното пространство остана сянка на съмнение, че с назначаването на Георгиев всъщност реформата в агенцията ще приключи. Още в края на 2014-а ГЕРБ обяви, че има намерение да отнеме на ДАНС някои полицейски функции – разследване на  престъпления, право на претърсване на домове и автомобили и т.н. Бившият вече вътрешен министър Веселин Вучков, който беше и автор на концепцията за реформа на силовите ведомства, тогава обяви, че агенцията ще стане контраразузнавателна служба в чист вид , с аналитично-информационни функции. Отделно той обеща, че ще бъде изравнено заплащането на служителите в агенцията и в МВР. Както и че ще се ореже огромната администрация и ще бъдат съкратени длъжностите на тримата заместник-председатели.

От всичко това засега е реализирана само смяната на върха на агенцията. И ГДБОП бе преместена отново в МВР. Това беше извършено с промени в Закона за МВР. Законът за дейността на ДАНС обаче не е пипнат с пръст и там всичко си остава постарому.

Миналата година ДАНС възропта срещу факта, че промените в агенцията се правят с промени в преходните и заключителните разпоредби на Закона за МВР, а то е друго ведомство. Агентите се обявиха и срещу отнемането на разследващите функции. От ведомството в официалното си становище ДАНС посочи, че за отнемането на тези функции ще е необходимо технологично време за превъзлагане на досъдебните производства на друг орган, но в този период, който може да продължи няколко месеца, няма да се извършва разследване. "Това забавяне може да доведе до изтичането на процесуални срокове за провеждане на разследванията и оттам – внасянето им в съда, без да са събрани достатъчно доказателства. Обективният резултат би бил недоказаност на обвиненията и провалени усилия за успешно осъществяване на индивидуална и генерална превенция на престъпността, респективно – прекратяване на наказателни производства поради невъзможността да се съберат доказателства в определения срок", се казваше в становището.

Антимафиотите обаче все пак се върнаха в МВР. А какво става с водените от тях досъдебни производства и преписки, изглежда, вече е грижа на прокуратурата, която би трябвало да ги преразпредели наново. Факт е обаче, че агентите си замълчаха, защото статутът и службата им засега се разминават с големите сътресения, обещани така гръмко от ГЕРБ. Управляващите обаче знаят, че дума дупка не прави. Така че могат да проведат реформите, когато им "дойде" времето. Най-вероятно след местните избори тази година или след президентските през 2016-а. Или по-скоро… никога…  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст