ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Агенцията по вписванията ще премине към Министерския съвет

Агенция по вписванията

Агенцията по вписванията ще стане държавна агенция, за да придобие самостоятелен статут. Така тя ще може да поеме повече от съществуващите електронни регистри и в държавата да се прилага единен модел на регистърно обслужване на гражданите. Това съобщи пред журналисти министърът на правосъдието Христо Иванов.

Статутът на държавна агенция означава, че тя ще премине на подчинение от Министерството на правосъдието към Министерския съвет.

Според Иванов публикациите за закриването на агенцията се основават на изтекъл "един конкретен документ от заинтересовани лица от министерството".  Като аргумент за обратното той припомни, че вчера Министерският съвет е приел постановление за промени в Устройствения правилник на Агенцията по вписванията, с което тя запази своя сегашен статут.

За да стане ведомството държавна агенция, ще бъдат необходими и законодателни промени, и техническа подготовка, каза министърът и прогнозира, че това едва ли ще стане до края на годината.

Иванов допълни, че в момента се подготвя 5-процентно съкращение на администрацията на база на анализ на функциите, така че намалението на персонала да не се отрази на качеството на обслужването.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст