ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Иван Иванов е новият шеф на КЕВР

иван иванов

Народното събрание избра Иван Иванов за председател на Комисията по енергийно и водно регулиране.

Кандидатурата на Иванов бе издигната от групата на Реформаторския блок и бе единствена за този пост. Иван Иванов бе подкрепен от 142 народни представители, 10 бяха против, а 5 се въздържаха. Зад него застанаха групите на ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, Патриотичният фронт, БДЦ и АБВ. Срещу Иванов гласуваха двама депутати на БСП, седем от "Атака" и един независим депутат.

Иванов е магистър по Електроизмервателна техника от Техническия университет в София, където по-късно става доцент. Иванов е съучредител на Демократи за силна България и депутат в 38-то, 39-тото и 40-тото Народно събрание.

Народното събрание избра и новите членове на Комисията за енергийно и водно регулиране. Това са:

Евгения Харитонова, предложена от ГЕРБ, която е работила 23 години в „Техенерго” ЕАД от експерт до началник-управление. В НЕК ЕАД е ръководител на проект „Енергия 1”, финансиран от Световната банка. Член е на ДКЕВР още от създаването й.

Светла Тодорова – досегашният председател на КЕВР, която е предложена от ПП ГЕРБ. Тя има 35 години професионален опит в енергийния сектор.

Единственият одобрен кандидат на БСП е Димитър Кочков, но от партията съобщиха, че най-вероятно ще поискат той да подаде оставка. Кочков е бил консултант и проектант, а от 2002 година заместник-директор на ВиК Плевен. Основател и активен член на Българската национална асоциация по качеството на водите, Българската асоциация по водите, Камарата на инженерите по инвестиционно проектиране.

От ДПС предложиха за председател на комисията Ремзи Осман, който в последствие беше и одобрен за неин член. Той е народен представител в седем последователни мандата от 1900 до 2013 година. Член е на Комисията по регионална политика, местно самоуправление и благоустройство в Народното събрание. Активно е участвал в подговката и приемането на нормативните актове в областта на регионалната политика, местното самоуправление, благоустройството и водния сектор.

Двамата от предложените общо петима кандидати от Патриотичния фронт бяха гласувани за членове на КЕВР. Това са Александър Йорданов, заемал е длъжността началник отдел „Вътрешноведомствен контрол” в „Електроразпределение – Столично” ЕАД, началник отдел „Вътрешнофирмен контрол” в „Електроразпределение – Столично” ЕАД, ЧЕЗ Груп и Владко Владимиров, работил като директор „Технико – икономически въпроси” в „Мини Марица Изток” ЕАД, директор „Икономика и финанси”, търговски директор в „Мини Бобов Дол” ЕАД.

От Реформаторския блок предложиха не само избрания вече за председател на КЕВР – Иван Иванов, но и Валентин Златев, който също влиза в новия състав на енергийния регулатор.

Минути преди гласуването на състава на КЕВР, от БСП изненадващо поискаха оттегляне на издигнатите от тях кандидати. Това предложение не бе допуснато от председателя на парламента Цецка Цачева, а малко след това цялата група на БСП напусна залата и не участва в гласуването.

По време на дебатите Мартин Димитров (РБ) разчете в атаките на левицата срещу единствения претендент опит да го омаскари предварително, за да не може той да си свърши ключовите задължения в енергетиката, където по думите му батакът е повече от 10 години.

В същото време не предлагате свой представител, което означава, че не искате да поемете отговорност, упрекна Димитров колегите си от БСП. Можехте да предложите когото си искате, включително и доайена на левицата Румен Овчаров, добави той. Най-логично, според Димитров, било най-голямата партия – в случая ГЕРБ, да издигне свой претендент, но не го прави, което означавало, че се гледат професионалните качества.

Председателят на ПГ на БСП Михаил Миков на свой ред обвини Мартин Димитров в демагогия, защото на всички било ясно, че квотите са предварително разпределени. "Не се опитвайте по никакъв начин да прехвърляте на опозицията, че ще й дадете едно или две места в тази комисия. Вие сте разпределили местата и затова хората не вярват на НС, защото се говорят неща далеч от реалността", препоръча той.

ПГ на ДПС на последно място биха изразили съображения против Иван Иванов, това е човек безспорно с ясна политическа идентификация, обяви Лютви Местан

Според него независимостта на органа не се свързва с кандидати, стерилни към политическо пристрастие – въпросът е след избора им вече да прилагат едно към едно закона. Проблем би бил, според лидера на Движението, ако се окаже, че 2-3 партии от управляващото мнозинство заемат две трети от състава.

Иван Иванов ще е поредният "аватар на Иван Костов" заради връзките му с американските централи, декларира Магдалена Ташева, докато аргументираше позицията на "Атака" срещу номинацията за председател. Депутатите на Волен Сидеров не са съгласни още в регулатора да бъдат избрани Милена Миланова, Светла Тодорова и Евгения Харитонова.

Иван Иванов, коментира още Ташева, бил на път да осъществи мечтата на "хидроинженера" Ахмед Доган със заявката си да даде преференции за централи , произвеждащи ток от тор. Тя видя и съглашателство с Росен Плевнелиев и така наречения кръг "Капитал", заради подкрепата му за санирането.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст