ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Uber подаде жалби срещу три държави, забранили услугите ѝ

юбер

Uber Technologies подаде жалба до регулаторите в Брюксел срещу правителствата на три страни от Европейския съюз (ЕС), посочвайки, че те нарушават законите на блока като искат да забранят част от услугите ѝ, пише The Wall Street Journal. Калифорнийската маркетингова компания е подала отделни жалби до Европейската комисия срещу Франция и Германия още в началото на март, а на 30-и март е подала и срещу Испания, обясни говорителят на Uber. Това се случва след по-ранни жалби срещу Франция, подадени през декември 2014 г.

Говорителят на комисията заяви, че е получил две жалби от Uber – една срещу Франция и една срещу Германия. „Жалбите са в процес на разглеждане“, заяви той, но не коментира тази срещу Испания.

Същевременно под въпрос остава как точно ЕС трябва да регулира услуги като Uber. Въпреки че националните правителства са отговорни за транспортната политика, европейските договори изискват от тях да дадат на всички компании свободата да предлагат нови услуги и да гарантират, че доставчиците на тези услуги не са обект на дискриминация.

"Това би трябвало да бъде единен пазар“, коментира Марк Макган от Uber, който отговаря за обществената ѝ политика за Европа, Близкия изток и Африка. „Това, което открихме, е че към нас се отнасят по напълно различни начини в отделните страни“.

Въпреки че Uber е регламентирана като „напълно лицензирана компания“ във Великобритания, други държави се опитват да забранят някои от нейните услуги, посочва Макган.

Миналия месец германски съд издаде национална забрана за една от основните услуги на Uber след като местен таксиметров оператор заведе дело срещу компанията. Фирмата беше принудена да спре своята нискотарифна услуга Uberpop в Испания след друго съдебно решение. Освен това се сблъска със забрана в Беглия и Холандия.

В понеделник съдът в Париж заяви, че ще отложи решението за някои от услугите на Uber във Франция докато проблемът не бъде разгледан на по-висша инстанция.

В момента Uber оперира в 19 страни в Европейския съюз и ще присъства в 26 до лятото, твърди Макган.

Операторите на таксита се оплакват, че Uber не се придържа към законите за транспорта. Напрежението ексалира дотолкова, че някои от протестите през последните седмици прераснаха в насилие. Шофьорите на Uber бяха атакувани от таксиметровите шофьори в Брюксел и Амстердам.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст