ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Преговорите за иранската ядрена програма завършиха с успех

преговори иран

Шестте световни сили (САЩ, Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия) и Иран приеха ключовите параметри на бъдещо всеобхватно и окончателно споразумение по иранската ядрена програма, съобщи в Лозана върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Дипломатическият пробив се определя като исторически. Бъдещото споразумение между световните сили и Иран ще трябва да бъде одобрено от Съвета за сигурност на ООН, посочи шефката на европейската дипломация.

Иран приема да ограничи значително ядрената си програма, за да няма възможност да се сдобива с атомна бомба, подчерта държавният секретар на САЩ Джон Кери.

Количествата уран ще бъдат намалени с 98% в продължение на 15 години, подземната инсталация във Фордо ще бъде трансформирана и там повече няма да се обогатява уран, а реакторът с тежка вода в Арак също ще бъде модифициран, за да не произвежда плутоний, поясни американският първи дипломат. 

Сега Иран има инсталирани около 19 хил. центрофуги, от които ще запази около 6000, а по-голямата част от запасите от обогатен уран ще бъдат изпратени в чужбина. 

След изтичането на първите 10 години ядрените изследвания и разработки ще бъдат ограничени и наблюдавани в продължение на още 15 години. 

Ако бъдещото споразумение се изпълнява точно от Техеран, санкциите срещу Иран ще бъдат отменени постепенно.

Сега, след като е постигната договореност по ключовите параметри на бъдещото споразумение, работата по неговото съставяне ще започне веднага и трябва да приключи на 30 юни, обясни иранският президент Хасан Рохани.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст