Доходите на лице от домакинството за изминалата година са "замръзнали" на 4 813 лв. и остават на същите нива от 2013 година. Разходите обаче са се повишила с един процент и вече възлизат на 4 509 лева, показва наблюдение на Националния статистически институт върху домакинските бюджети .
От данните става ясно, че 54.2 на сто от общия доход на домакинствата се формира от работна заплата, което е с 1.1 процента повече спрямо същия период на 2013 година.
Доходите на 25.8% от домакинствата у нас се формират от пенсии, което е леко увеличение с 0.3 на сто спрямо по-миналата година. Всички социални плащания, в които се включват пенсии, семейни добавки за деца, социални помощи, стипендии и обезщетения при безработица, са около 30 на сто от паричните постъпленията на домакинствата.
За 12 поредна година дялът на доходите от домашно стопанство намалява до 1.4 на сто, а през 2003 г. той формираше 18.2 процента от общия доход на домакинствата.
Около една трета (32.3% или 1458 лв.) от доходите на българските граждани отиват за храна, с което нивата се запазват почти същите спрямо 2013 година, когато 33.2 на сто от парите се харчеха за хранителни продукти.
В това отношение статистиката също е положителна, тъй като от 2003 година насам парите заделяни за храна все повече намалят. През 2003 г. българите харчеха 40.4 на сто от доходите си за храна, докато сега този процент е спаднал до 32.3 на сто, като лек застой на нивата имаше през 2010 година.
Разходите за жилище, вода, електроенергия и горива също намалят с 4.1 процента спрямо 2013 година, което се дължи на по-ниските цени на петрола и тока.
За сметка на това обаче другите разходи за облекло и обувки са нараснали с 11 процента и за жилищно обзавеждане са се увеличили с 9.2 на сто. През 2014 г. българските граждани са намалили консумацията на хляб и тестени изделия с 4.6 на сто спрямо същия период на миналата година и тя вече е 93.2 кг средно на лице. Статистиката отчита повишаване на консумацията на безалкохолни напитки, месо и плодове, но за сметка на това се е понижила консумацията на кисело мляко, зеленчуци, картофи и месни продукти.