ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Гражданите” вече контролират пътищата

гражданите

Над 20 хиляди регистрации в рамките на месец и истински бум на интереса в социалните мрежи предизвика мобилното приложение на grajdanite.bg, създадено, за да спре своеволията на пътя. То работи с камерите на десетки хиляди смартфони и позволява на всеки да упражни граждански контрол, като снима и покаже на широката аудитория шофьорите нарушители. Независимо дали е паркирал на велоалея, изпреварва неправилно, или не зачита останалите на пътя, всеки може да получи "гражданство". Хитовата платформа е създадена от "Ксевика" ООД и авторите й твърдят, че вече получават по 200-300 разобличаващи снимки на ден. Софтуерът е и бизнес ориентиран, като срещу 5-6 лв. месечен абонамент се предлага опция на фирмите да въведат номерата на автомобилите си в уебпортал. И ако тяхна кола бъде заснета, ръководството веднага да получава информация за нарушението. Служителят има възможност да се извини чрез имейл, че кара, без да спазва правилата, или е спрял на пешеходна пътека. Така шофьорите ще имат едно наум, съответната компания ще покаже, че държи сериозно на авторитета си и инвестира в културата на пътя, а и опреснителните вътрешни курсове ще станат излишни. Моделът непрекъснато се доразработва, като потребителите също предлагат какви опции могат да се добавят към приложението. 

Следващата цел на създателите е да заработи още по-активно комуникацията им със системата на КАТ, за да не се налага активните граждани да чакат с часове, за да дадат показания. Сигнали се получават от цялата страна. И много хора вече знаят, че това е точното място, на което гласът им ще бъде чут. В същото време се търси позитивното – на сайта няма злобни коментари, допускат се единствено реплики към отделните снимки. Целта е недобросъвестните шофьори да бъдат накарани да се самодисциплинират, а не да бъдат съдени.

"Вярваме, че с негативен подход няма да се постигне трайна промяна", казва Иван Митов, съосновател на "Гражданите". Всеки може да изпрати снимката до КАТ, ако става дума за неправилно паркиране, или пък да я сподели в социалните мрежи. Необходимо е авторът на фотото да се съгласи да свидетелства за направеното нарушение, за да се състави акт. Ползвателите на програмата могат да регистрират и собствените си автомобили и да получат съобщение, ако бъдат "хванати в крачка". А ако искат да бъдат реабилитирани и да се свали снимката, е необходимо да се извинят на човека, който ги е заснел.

Новаторското в начинанието е 100% действащият граждански контрол, подкрепян от институциите. Разработчиците споделят, че са виждали доста комични ситуации. Например шофьор на джип, сменящ гумата си, на която е поставена заключваща скоба. Изобличавани са дори техни приятели или родители, а на снимките се виждат и доста публични личности, които представляват интерес за медиите. На този етап авторите на платформата искат да валидират бизнес модела си и търсят подходящото финансиране, за да направят проекта си глобален.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст