Галя Георгиева от ВСС най-често пита и коментира кандидатите за шефове в съдебната власт

ВСС

Галя Георгиева от Висшия съдебен съвет (ВСС) най-често коментира и задава въпроси на кандидатите за административни ръководители в процедурите за избор. Това показват резултатите от нов модул – "ВСС в действие", на проекта "Инициатива за прозрачни съдебни назначения" на Български институт за правни инициативи (БИПИ), цитирани от "Правен свят".

Идеята на модула е да направи опит за преглед на активността на членовете на ВСС в изборите на административни ръководители на съдилища и прокуратури за 2014 г. През изминалата година ВСС е провел 105 процедури по избор на административни ръководители. Разбира се, не всички от тях завършват с такъв, посочват от БИПИ.

От неправителствената организация поясняват, че прегледът не е насочен към тълкуване, критика или интерпретация на изказванията на членове на ВСС по същество, а представя обзор на пълните стенографски протоколи от заседанията на съвета. Активността на членовете на съвета е обобщена по показатели – въпрос, коментар и подкрепа към всеки кандидат.

Анализът на проведените през изминалата година избори е показал, че най-активна по показатели въпрос и коментар е Галя Георгиева.

Следващите членове на съвета, които най-често задават въпроси на кандидатите са Ясен Тодоров, Соня Найденова, Юлия Ковачева и Магдалена Лазарова. Най-рядко въпроси са задавали Христо Иванов, Лазар Груев и Камен Иванов. Активни в коментарите на кандидатурите са също Румен Боев, Елка Атанасова и Калин Калпакчиев, докато най-малко коментари са правили Румен Георгиев, Зинаида Златанова и Юлиана Колева.

По показател подкрепа за кандидат, на първо място е Димитър Узунов, който най-често е споделял, че ще подкрепи даден кандидат или е изказал позитивно становище. По този показател в челните позиции са още Галя Георгиева, Румен Боев, Незабравка Стоева и Милка Итова. Най-рядко подкрепа към даден кандидат са изразявали Васил Петров, Румен Георгиев и Светла Петкова.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст