След месец пускат в продажба държавните акции в Пловдивския панаир

Международен панаир Пловдив

До началото на юни ще бъде обявен публичен търг с явно наддаване за миноритарния пакет държавни акции от капитала на Международен панаир Пловдив АД (49%), изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов. Аукционът ще се проведе след месец, когато ще са готови приватизационната оценка, правният анализ и информационният меморандум на дружеството. От приватизационната агенция обещават, че няма да има специални изисквания към участниците в търга, освен средствата им да са публични и парите "чисти".

"Няма да се изненадам ако се появят изненадващи политически решения и Пловдивският панаир отново бъде вкаран в забранителния списък за приватизация", заяви Караниколов и допълни, че към момента решението на Министерство на икономиката за продажбата на 49% от акциите на панаира е категорично. Изпълнителният директор на агенцията каза още, че не е изключено и държавата да запази малък дял от този пакет.

"Дали държавата ще притежава 1% или 49 % от капитала към момента е без значение, защото така или иначе тя не участва в управлението на дружеството и не взима дивиденти", категоричен е Караниколов. Според него е възможно част от държавните акции да бъде дарена на Община Пловдив, ако Министерски съвет има воля за това. За тази цел обаче трябва да има и реално искане от страна на пловдивската община.

Договорът с лицензирания оценител е сключен на 7 май, а в рамките на две седмици ще стане ясно и финансовото състояние на дружеството. Именно тази информация е от голямо значение, защото касае всеки потенциален инвеститор от страната или чужбина. 

Важно е да се отбележи, че политическите сили в Пловдив се обединяват около общото становище, че държавата не трябва да продава своя дял от Международния панаир. Кметът Иван Тотев обаче е на мнение, че ако спечели втори мандат, няма да допусне на мястото на панаира да има нещо друго, освен изложбен център.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст