Срам във ВСС: Анонимен сигнал за конфликт на интереси предизвика тежък скандал

ВСС

Тежък скандал във Висшия съдебен съвет (ВСС) съпроводи избора на нов шеф на Апелативния съд във Велико Търново. Повод за него стана получен в съвета анонимен сигнал срещу един от кандидатите и избран впоследствие за поста – Янко Янев, който до момента бе зам.-председател на Окръжния съд в града, посочи "Правен свят".

Изслушването и дебатите около избора вървяха съвсем спокойно, докато Галина Карагьозова не спомена, че срещу Янев е постъпил анонимен сигнал и е била извършена проверка от Комисията по етика на ВСС. Въпреки че становището на комисията е, че кандидатът притежава нужните качества, в сигнала имало данни за решение за конфликт на интереси на КПУКИ от 2013 г. Решението обаче било за това, че Наташа Христова, с която Янев живее на семейни начала, работела като административен секретар и деловодител в Районен съд-Дряново, а в същия съд като съдебен статистик започнала работа и сестра ѝ. Шеф на съда до 2008 г. пък е бил именно Янко Янев, но решението на КПУКИ е за 2010 г. и е свързано със започването на работа в съда на сестра ѝ. Иначе, Христова е постъпила на работа там по времето, когато шеф на съда е бил Янев.

"До тук ли стигнахме, г-жо Карагьозова? Сестра, леля, Дряново… да стигнем и до данъчните оценки? Избираме председател на апелативен съд, не се ровим в лели, баби, сестри в Районен съд Дряново! Познавам Галя (бел. ред Галя Маринова бе другият кандидат за поста) от времето, в което беше в районен съд, съзнателно мълчах до този момент. Но този подход ме кара да се срамувам, че съм на тази маса", остро реагира главният прокурор Сотир Цацаров.

Галина Карагьозова репликира, че докладва само факти и становище на комисията по етика. "Да проверяваме интегритета на магистратите ли е срамно? Затваряме си очите ли, това ли е политиката?", попита Карагьозова, на което пък Цацаров отвърна да не му излизат с общи лозунги и да продължават така, щом не ги е срам, след което напусна залата, затръшвайки вратата.

Преди да се стигне до острите реплики, председателят на ВКС Лозан Панов каза, че това е трети опит да се направи избор за шеф на Апелативен съд – Велико Търново, като уточни, че ще подкрепи съдия Галя Маринова, която се ползва с подкрепата на колегите си там. Панов изтъкна, че Маринова е съдия от кариерата – започнала от Районен съд-Габрово, на който е била и ръководител, след това е била в Окръжния съд в Габрово, за да стигне до апелативния във Велико Търново.

Юлия Ковачева и шефката на ИВСС Теодора Точкова също казаха, че подкрепят Маринова, защото посочила конкретни мерки в концепцията си, за разлика от Янев, нямала и нарушения, констатирани от инспектората.

В подкрепа на Янев се изказаха пък Димитър Узунов, а след това и шефът на ВАС Георги Колев, който не се съгласи, че концепцията на кандидата е декларативна. Според Колев, външен човек на съда по-лесно вижда проблемите в него. Думата взе и Васил Петров, който каза, че анонимният сигнал срещу Янев явно е целял да го дискредитира, защото е от март 2015 г., касае решение за конфликт на интереси от 2013 г. за случай от 2010-а.

В крайна сметка гласуването показа, че въпреки този сигнал, Янко Янев е новият председател на Апелативен съд-Велико Търново. Той получи подкрепата на 14 членове на съвета, 8 бяха против, а един се въздържа. За съдия Маринова гласуваха само 9 от членовете на ВСС, 7 бяха против и 7 се въздържаха

В началото на изложението си съдия Янев разказа с какво удоволствие е започнал работа в системата през 1999 г., а в последните години репутацията на съдебната власт го накарала да се срамува да каже, че е съдия. Като мотив да се кандидатира за поста той посочи и желанието си обществото да бъде убедено, че правосъдието "не е в полза на този и на онзи", а се съобразява само със закона. Янев не каза дали е готов с избора си на екип, като поясни, че би поканил желаещите от региона на среща и така да избере.

Той направи и интересно предложение, което обмисля да въведе в съда, което е свързано със записване и публикуване на видео материал от случайното разпределение на делата. Това можело да стане с безплатен софтуер "Моментална снимка", който записва целия процес и на следващия ден файловете може да се качват в страницата на съда при свободен достъп.

Янев е на мнение, че съдиите трябва да започнат да обясняват на достъпен език пред медиите мотивите към своите актове. Друга техническа новост, която съдия Янев си пожела е софтуер, който да преобразува глас в текст, за да облекчи работещите. "Знам, че звучи еретично, но това е бъдещето", категоричен бе Янев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст