Варненският апелативен съд остави в ареста въоръжени грабители

Съд Варна

Два месеца след първоначалното си задържане под стража Велико Йорданов от Варна, обвиняем по досъдебно производство на РУП Девня за грабеж, извършен в първите дни на 2015 г. във Вълчи дол, обжалва пред Апелативен съд – Варна наложената му мярка за неотклонение – арест, постановена му от Варненския окръжен съд миналата седмица.

Пресслужбата на съда припомня, че на 5 януари тази година, след 20,00 часа, трима въоръжени мъже с маски нахлули в дома на Янко Ив. от Вълчи дол, област Варна. Със заплахи, с бой и насилие пред очите на съпругата му те ограбили пострадалия като му отнели 15 500 евро и лични документи. При огледа на местопроизшествието били намерени шапки и ръкавици, по които са установени биологични следи. Велико бил арестуван на 17 март в Повеляново при специализирана акция за задържане на лица, разпространявали наркотични вещества. При огледа на автомобила, управляван от Велико Йорданов полицаите намерили амфетамин.

Междувременно, в хода на следствените действия за грабежа във Вълчи дол били назначени видеотехническа, лицево идентификационна, и ДНК експертизи. Резултатите от тях, както и разпита на пострадалите лица и други свидетели обосновават по категоричен начин съпричастността на Йорданов към тежкото престъпление. След привличането му като обвиняем, той беше първоначално задържан под стража от ВОС на 18 март тази година. Днес въззивната апелативна инстанция сподели всички основания на ВОС, с които е потвърден арестът на Велико Йорданов. Събраните доказателства безспорно обосновават предположението, че обвиняемият е извършил въоръжения грабеж в съучастие с други две лица, които се издирват. За това деяние законът предвижда наказание от 5 до 15 години затвор.

Днес бяха представени и доказателства за съпричастието на Велико към друго престъпление, разследвано по друго досъдебно производство. От съществено значение за въззивната инстанция е и съдебното минало на обвиняемия, който след две предходни осъждания е бил реабилитиран по право. Този опит обаче не е променил престъпните му навици, смита съдът и стига до извода, че ако Йорданов е с по-лека мярка за неотклонение той може да се укрие или да извърши друго престъпление. Не са настъпи нови обстоятелства, които да разколебаят Апелативния съд в законността и обосноваността на ареста на Велико Йорданов. Това определение не подлежи на обжалване. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст