БСП не успя да събере подписи срещу заема от 16 млрд. лв.

Парламент Михаил Миков ЕмилРайнов Атанас Мерджанов

БСП няма да сезира Конституционния съд за решението на парламента относно договора за теглене на външен заем в размер до 16 млрд. лева. Причината е, че левицата не събра необходимите 48 подписа на депутати, с които да внесе своето искане. 

Хората на Михаил Миков събраха едва 40 – 39 от всички депутати от парламентарната група на БСП и един от независимия народен представител Велизар Енчев. 

Червените разчитаха колегите им от "Атака" да ги подкрепят, тъй като гласуваха против споразумението. Те дадоха шанс и на АБВ да се "поправят". Хората на Георги Първанов първо се обявиха против, но в крайна сметка подкрепиха ратификацията. Именно поради тази причина техният лидер хвърли оставка, но пък после бе преизбран. 

Миков се оплака в парламента, че "Атака" и АБВ отказали да се подпишат и не спомена техните мотиви, тъй като не желае да говори от тяхно име. По-късно от АБВ излязоха със становище, че никой не е отправял под никаква форма, покана или информация от страна на БСП, за подкрепа на документа, свързан със сезирането на Конституционния съд.

"Във връзка с това изразяваме категорично несъгласие с невярното твърдение, че инициативата на БСП се е провалила, заради липсата на подкрепа от страна на АБВ", отбелязаха от парламентарната група.

 

Социалистите недоволстваха и определиха като скандален начина, по който премина гласуването в парламентарната бюджетна комисия, чийто председател е депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова. 

Тогава в началото на заседанието от БСП попитаха Стоянова дали ще зачете гласа "против" на отсъстващия Георги Търновлийски и тя се съгласи с предложението. 

Така след едночасови дебати при вота гласовете бяха равни – 9 народни представители от ГЕРБ, Реформаторския блок и Български демократичен център (БДЦ) гласуваха "за". "Въздържали се" бяха петима депутати от ДПС и Патриотичния фронт. "Против" бяха четиримата представители на БСП – трима присъстващи и отсъстващият, заради болничен Търновлийски, който бе уведомил колегите си предварително, че ще гласува "против".

Така гласовете бяха равни и договорът за дилърство за 16-милиардния заем щеше да бъде отхвърлен. Именно поради тази причина председателят на комисията от ГЕРБ Менда Стоянова промени решението си и отбеляза, че няма да зачете гласа на Търновалийски, тъй като нямал уважителни причини да отсъства. 

Иначе днес депутатите от БСП отново внесоха законопроект за промени в Закона за доходите на физическите лица. С него социалистите настояват да бъдат връщан данъкът на лицата, които получават минимална работна заплата под 340 лева. 

"Всеки, който се осигурява на минимална работна заплата е ощетен с 48 лева", посочи лидерът на социалистите. От левицата отбелязаха, че няма да подкрепят конституционните промени, предложени от ГЕРБ и Реформаторския блок, защото получили текстовете по пощата без подписи. "Това е несериозно. Така ли се променя конституция? Раздадените текстове не са валидни", възмутиха се от левицата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст