Делян Добрев: В “Турски поток” няма никаква икономическа логика

Делян Добрев

Не е реалистично да се очаква проектът "Турски поток" да се осъществи и то в същия капацитет като планирания за "Южен поток", защото в този проект няма никаква икономическа логика. Това мнение изрази председателят на комисията по енергетика в парламента и бивш министър Делян Добрев.

Той говори след заседание на комисията, на което е приета рамкова позиция за търговия с емисии на парникови газове.

"По отношение на "Турски поток", аз съм песимист, че въпреки всички заявления за старт на строителството, ще има такъв проект и то с капацитет 63 млрд. куб. метра", каза Добрев. Според него дори и да има тръба тя вероятно ще е една, а не четири както при проекта "Южен поток" при това и с много по-малък капацитет.

"Подкрепа на политическо ниво винаги сме имали, но темата се дискутира вече пет години и на корпоративно ниво не можем да постигнем напредък", бе коментарът на председателя на енергийната комисия относно информацията, че има напредък по изграждането на газовата връзка на България с Турция. "В момента, в който видя, че има постигнат напредък между дружествата Боташ и Булгартрансгаз, тогава ще мога да кажа, че съм оптимист за газовата връзка с Турция", категоричен е Добрев.

Важно е да се отбележи, че днес стана ясно, че българският газопреносен оператор "Булгартрансгаз" е получил 190 хил. евро финансова подкрепа по Механизма за свързване на Европа за предпроектното проучване на турската връзка. Заедно с това е дадено началото и на обществената поръчка, като се очаква избор на фирма-изпълнител.

Според приетата рамкова позиция относно предложението за решение на Европейския парламент и на Съвета на Европа за създаването на резерв за стабилност на пазара към Схемата на ЕС за търговия с емисии на парникови газове, още през 2019-та, а не през 2021 година, както е бил първоначалният план, ще трябва да бъдат изтеглени от пазара 900 млн. квоти парникови газове.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст