Делян Добрев: В “Турски поток” няма никаква икономическа логика

Делян Добрев

Не е реалистично да се очаква проектът "Турски поток" да се осъществи и то в същия капацитет като планирания за "Южен поток", защото в този проект няма никаква икономическа логика. Това мнение изрази председателят на комисията по енергетика в парламента и бивш министър Делян Добрев.

Той говори след заседание на комисията, на което е приета рамкова позиция за търговия с емисии на парникови газове.

"По отношение на "Турски поток", аз съм песимист, че въпреки всички заявления за старт на строителството, ще има такъв проект и то с капацитет 63 млрд. куб. метра", каза Добрев. Според него дори и да има тръба тя вероятно ще е една, а не четири както при проекта "Южен поток" при това и с много по-малък капацитет.

"Подкрепа на политическо ниво винаги сме имали, но темата се дискутира вече пет години и на корпоративно ниво не можем да постигнем напредък", бе коментарът на председателя на енергийната комисия относно информацията, че има напредък по изграждането на газовата връзка на България с Турция. "В момента, в който видя, че има постигнат напредък между дружествата Боташ и Булгартрансгаз, тогава ще мога да кажа, че съм оптимист за газовата връзка с Турция", категоричен е Добрев.

Важно е да се отбележи, че днес стана ясно, че българският газопреносен оператор "Булгартрансгаз" е получил 190 хил. евро финансова подкрепа по Механизма за свързване на Европа за предпроектното проучване на турската връзка. Заедно с това е дадено началото и на обществената поръчка, като се очаква избор на фирма-изпълнител.

Според приетата рамкова позиция относно предложението за решение на Европейския парламент и на Съвета на Европа за създаването на резерв за стабилност на пазара към Схемата на ЕС за търговия с емисии на парникови газове, още през 2019-та, а не през 2021 година, както е бил първоначалният план, ще трябва да бъдат изтеглени от пазара 900 млн. квоти парникови газове.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст